АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 14°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 15°C
Суми: 11°C
Львів: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 16°C
Рівне: 16°C

Фармацевтичні компанії на службі агресора: хто продовжує отримувати прибуток у РФ

Читать на русском
Фармацевтичні компанії на службі агресора: хто продовжує отримувати прибуток у РФ
Фармацевтичні компанії на службі агресора: хто продовжує отримувати прибуток у РФ

Повномасштабна війна в Україні хоч і сприяла значному тиску на міжнародні компанії, які ведуть бізнес у Росії, однак більшість із них продовжує свою діяльність у країні-агресорці. Відомо, що Росія є одним із найбільших фармацевтичних ринків з високим попитом на ліки, і вихід з нього означає втрату значних прибутків.

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в нашій країні активно впроваджується кампанія, спрямована на припинення торгівлі з агресором. Проте іноземні компанії продовжують заробляти на російському ринку. Особливо це стосується фармацевтичного сектору, включаючи міжнародні корпорації та деякі українські компанії. Які відомі фармацевтичні компанії фактично спонсорують війну Росії проти України? І чому українці досі купують ліки виробників, які сплачують нечувані податки, збагачуючи скарбницю країни-агресорки?

Законодавчі ініціативи не зупиняють фармбізнес

У травні 2022 року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроєкт №7313, який вводить обмеження на обіг лікарських засобів, які були зроблені в росії чи білорусії. Закон дозволить Україні анулювати реєстрацію медикаментів, якщо хоча б один етап їхнього виробництва здійснюється у цих країнах. Автори документа вважають, що цей крок може стати прикладом для інших країн та компаній, які ведуть бізнес у Росії.

МОЗ України вже заборонило експорт ліків з Росії та білорусі, хоча заборона на імпорт була введена раніше. Однак чимало фармацевтичних компаній продовжують виробляти ліки в рф під своїми світовими брендами, сплачуючи податки, які йдуть на фінансування війни.

Які компанії продовжують бізнес із Росією?

KRKA (Словенія)

Дітище наших найближчих сусідів Словенії – фармацевтична компанія KRKA продовжує активно вести бізнес у рф. Вона займає 16-те місце на російському фармацевтичному ринку з річним обсягом продажів 383 млн доларів. KRKA надає роботу 2100 росіянам через свою філію "KRKA-Фарма", а також завод "KRKA-Рус", який був збудований у місті Істра.

У 2021 році словенська компанія KRKA внесла до російського бюджету 35 млн. доларів, що, за оцінками експертів, еквівалентно купівлі озброєння для російської армії - наприклад, 35 тисяч снарядів для артилерійських знарядь.

Італійська компанія Menarini Group

Серед італійських фармацевтичних компаній, які продовжують свою діяльність в росії, особливо виділяється Menarini Group. Це одна з найбільших компаній, яка залишається на російському ринку, незважаючи на війну в Україні.

За 2021 рік Menarini Group внесла до російського бюджету 32 мільйони доларів. Вона забезпечує роботою понад 1300 росіян.

В Україні Menarini Group представлена такими препаратами, як "Німесил", "Дексалгін", "Диклоберл". Цікаво, що ці ліки легко можна замінити на аналоги українського виробництва.

Servier (Франція)

Французька фармацевтична компанія Servier у співпраці з угорською Egis, також продовжує роботу на російському ринку, займаючи 12-е місце за обсягом продажів у росії, з річним оборотом 425 млн. доларів. Загальна чисельність співробітників цих компаній в рф становить близько 2200 осіб.

У 2022 році загальні податки, сплачені компаніями до бюджету росії, становили близько 38 млн доларів. В Україні вони виробляють такі популярні препарати, як "Трипліксам", "Детралекс", "Ноліпрел", які також можна замінити на аналоги українського виробництва.

Лідери ринку росії: фармкомпанії США, Європи та Індії

Johnson & Johnson, Eli Lilly та Pfizer (США) - ці американські фармацевтичні гіганти продовжують роботу в росії, незважаючи на підтримку України з боку уряду США. Усього на російському ринку працює 15 американських фармацевтичних компаній, що робить США лідером за кількістю фармкомпаній, які продовжують бізнес в рф.

Bayer (Німеччина) - німецька компанія Bayer також не покинула російський ринок. Німеччина посідає друге місце після США за кількістю компаній, які продовжують роботу в рф: всього на російському ринку залишається 9 німецьких компаній.

Dr. Reddy’s Laboratories, Sun Pharma, Glenmark (Індія) - індійські фармацевтичні компанії продовжують активно працювати російському ринку, вносячи значний внесок у бюджет рф. Індія займає третє місце за кількістю фармацевтичних компаній, які залишилися в росії.

Компанії з Франції, Швейцарії, Італії, Японії, Чехії, Великобританії, Ізраїлю, Латвії, Болгарії, Угорщини та Канади – всі вони продовжують вести бізнес у рф, незважаючи на міжнародні заклики припинити співпрацю з державою-агресором.

У списку Центру протидії дезінформації налічується понад 100 фармацевтичних компаній, які сплачують податки й тим самим сприяють фінансуванню війни.

Російські ракети коштом українських компаній

Примітно, що на українському ринку є дистриб’ютори, які продовжують співпрацю з компаніями, які працюють у країні-агресорі. Зокрема, найбільший дистриб’ютор медичних препаратів "БаДм", що покриває близько 41% ринку, співпрацює з компаніями, які не залишили російський ринок. Серед них такі гіганти, як: Sanofi, Berlin-Chemie, Reckitt Benckiser тощо.

Другий за величиною дистриб’ютор, компанія "Оптима-фарм" також продовжує співробітництво з міжнародними фармацевтичними компаніями, незважаючи на їх присутність в росії. Третій за величиною дистриб’ютор - компанія "Вента" з Дніпра також працює з іноземними компаніями, які підтримують російський ринок.

Присутність іноземних фармацевтичних компаній на російському ринку сприяє фінансуванню російської військової машини, незважаючи на міжнародні санкції та заклики припинити будь-які економічні зв’язки з рф. В умовах війни з росією співпраця з державою-агресором у будь-якій формі є неприпустимою.

Наша держава активно виступає за припинення всіх бізнес-відносин із ворогом. Та, незважаючи на заклики й зусилля, чимало міжнародних та українських компаній продовжують працювати в країні-терористі, вносячи свій внесок у війну проти України.

Віктор Литвиненко


Теги: бізнес в РосіїБизнес в РоссииEli LillyPfizerJohnson & JohnsonMenarini GroupServierKRKAФармацевтикаРоссияРосія

Дата і час 11 жовтня 2024 г., 00:21     Переглядів Переглядів: 1380
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.614792