АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 20°C
Харьков: 21°C
Днепр: 23°C
Одесса: 23°C
Чернигов: 20°C
Сумы: 20°C
Львов: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцк: 13°C
Ровно: 15°C

Батальйон "Прикарпаття": дезертири чи цапи-відбувайли?

Читати українською
Батальйон "Прикарпаття": дезертири чи цапи-відбувайли?
Батальйон "Прикарпаття": дезертири чи цапи-відбувайли?

 26 серпня батальйон "Прикарпаття" відбув із зони АТО за наказом комбата Віталія Комара, а 28 серпня його було виведено з зони АТО офіційно.

Прокуратура відкрила провадження за ч. 2 ст. 402 (непокора) і ч. 2 ст. 404 (опір начальникові) і ч. 3 ст. 409 (уникнення військової служби) Кримінального кодексу України.

Однак місцеві активісти та влада, як і захист комбата Комара, вважають комбата невинним і думають, що з "Прикарпаття" хочуть зробити цапа-відбувайла за прорахунки Генштабу, які призвели до "іловайського котла".

Квіти на могилку чи передачі в тюрму

Околиці смт Делятин, Івано-Франківська область. КПП в/ч 1807 – тут у військовому містечку, серед інших частин, дислокується 5-й батальйон територіальної оборони "Прикарпаття".

- Звідки ви взялися? Хто вас прислав?

- Редакція...

- Ну, ви сюди не потрапите, – чоловік у військовій формі, який приїхав із боку траси, визирає з джипа.

- Я й не претендую. Мені би коментар...

Чоловік на джипі проїжджає, не побажавши спілкуватись. І знову стає тихо. Тільки гудуть бджоли. Військове містечко на тлі зелених гір. Гарне місце.

- Це були з прокуратури, – повідомляє потім охоронець у цивільному те, що я і так підслухав. – Часто їздять.

Можливо, коментаря я не отримав, бо громадська думка у Прикарпатті – однозначно на боці "Прикарпаття". Мешканці та влада агресивно налаштовані проти прокуратури.

Кабінет селищного голови Делятина Михайла Косила завалений коробками з допомогою для АТО.

- Не знімайте, бо це лише крапля в морі. Ми вже чотири буси відправили, – каже Косило.

Він заявляє, що місцеві - на боці "Прикарпаття":

- Ми ж бачили, як вони відправлялися звідси. Хіба можна воювати на шкільних автобусах? Вони ж яскраво-жовті, їх за кілометри видно.

Усі місцеві, з ким довелося говорити, на диво добре обізнані як зі становищем батальйону загалом, так і з останніми новинами щодо суду, який відбувається в Одесі.

 eiqrriqdeiqttant
 Військова частина, де зараз перебуває "Прикарпаття"


І практично всі повторюють те саме.

- Вони все одно повернулися б, але вже в цинку.

Так сказав мені огрядний власник магазину в центрі Делятина. З моїм приходом у магазині спонтанно утворився дискусійний клуб. Хоча які дискусії, коли всі на одному боці. Люди говорили на підвищених тонах. "Крили" прокуратуру нехорошими словами. Одна жінка сказала:

- Я краще носитиму передачі в тюрму, ніж квіти на могилку.

Вона сказала це абстрактно: у неї немає родичів у батальйоні.

Був би героєм – ховали б багато людей

- Альо, Стьопа! Тут журналіст. Хочеш поговорити? Нє? Ну тебе ніхто не присилує. А Назар там біля тебе? Теж не схоче?

Микола Л., брат якого зараз у батальйоні, просив не називати його прізвища, "щоб не підставити брата".

- Він і мені не каже. Коли приїхав, я кажу: наливай. А в нього рука отак, – Микола бере солонку, щоб зобразити, як трусилася пляшка в руках брата. – Попасти не може. Я йому налив. Так він і тоді не розказував. А це ж не молодий хлоп, 32 роки чоловікові. Отак...

За даними родичів, із якими вдалося поговорити, а пізніше й мера міста Коломиї, звідки родом комбат Комар, – батальйон "Прикарпаття" був розкиданий по різних КПП на лінії Кутейникове-Глинка-Кумачове-Тельманове, неподалік Амвросіївки.

- Зараз їх хочуть зробити винними в тому, що через їхній відхід і сталось оточення під Ілловайськом, – каже Микола Л., брат якого служить у батальйоні.

Дивлячись на карту, це звинувачення виглядає небезпідставним, але ми не маємо достатніх деталей. Ніхто з цивільних в Івано-Франківській області, з ким я говорив, не визнає провини батальйону. Місцеві повторюють, як мантру, що в батальйону не було достатньо зброї, а керівництво відтягнуло інші частини, залишивши батальйон напризволяще.

- Це спроба звалити на окремих комбатів провину генералів, – каже мер Коломиї Ігор Слюзар, із яким я зустрівся в коломийській ратуші. - А вони вже 23 серпня бачили російські війська з розпізнавальними знаками.

Слюзар раніше їздив по різних КПП, де стояв батальйон "Прикарпаття", а зараз опікується долею комбата. Він стверджує, що на дані розвідки батальйону "Прикарпаття" ніяк не реагували:

- Вони ще 23 серпня казали, що ввійшли російські війська, а не 29-го в Новоазовську, як кажуть офіційно! Але 24 - День Незалежності, а 25-те - вихідний...

Слюзар повторює те саме, що я вже не раз чув. Провина лежить на командуванні сектора "Д": у батальйону не було озброєння, крім стрілецької зброї. Артилерія відійшла, залишивши батальйон без підтримки. 

- Якби Комар залишився – був би героєм, але зараз його ховали би багато людей.

Мер Коломиї стверджує, що бійці батальйону зараз "агресивно налаштовані", особливо проти керівника військової прокуратури Анатолія Матіоса, який, за словами Слюзара, "на Біблії присягав" нікого не переслідувати, а тепер "прокурори пресують людей". Матіос публічно звинуватив "Прикарпаття" в оголенні флангу, що призвело до оточення бійців в "іловайському котлі" 

Заразний приклад чи симптом


Великою є різниця у думці між мешканцями Прикарпаття та інших регіонів. Так, мій товариш (із Полтавщини) сказав: "Не піар дезертирів. Поганий приклад заразний". Відповідь: "Це не піар, а виявлення симптомів".

Івано-Франківщина традиційно вважає себе одним із найбільш "патріотичних" регіонів. 
Зрозуміло, мешканцям такого регіону зовсім не хочеться вважати своїх "дезертирами". Всі поголовно списують провину на Генштаб, на генералів, які залишили батальйон без належного озброєння та підтримки.

- Вони ж два місяці стояли! Не повтікали в перший день! – казав один із мешканців Делятина.

Юрій Романюк, депутат облради й один з активістів, які збирали гроші на заставу для комбата Комара, даючи мені коментар, із певним тріумфом згадав новину про батальйон "Черкаси", який також відмовився виконувати завдання, для якого їм не дали достатнього озброєння.

Сам комбат Віталій Комар спершу з готовністю погодився на інтерв’ю, але наступного дня в останній момент попросив пробачення:

- Адвокати мені строго-настрого заборонили говорити з пресою. Це може бути дуже погано.

Мешканці області та підлеглі збирали гроші, щоб заплатити заставу в сумі 300 тис. гривень за комбата Комара. Всю суму було знайдено буквально за добу. Її родині передала партія "Батьківщина":

- Бо команду "Фас!" прокуратурі дав, звісно, Порошенко, щоб вигородити Гелетея, знайшовши винного комбата, – пояснив мотивацію "Батьківщини" позафракційний співрозмовник. – А зібрані громадою гроші ми передамо на ремонт військової техніки. Бійцям, мабуть, просто роздамо назад.

Шукаючи цапа-відбувайла

Олександр Бережний, захисник комбата Віталія Комара в суді, розповів про юридичні аспекти справи. Кримінальне провадження було відкрито 27 серпня. Згідно з документом, який виклала Івано-Франківська ОДА, 28 серпня – ймовірно, постфактум – батальйон було виведено зі складу АТО для "відновлення боєздатності" .

3 вересня комбата Комара викликали в Одесу, де пред’явили підозру й одразу рішенням суду взяли під варту, призначивши заставу в сумі 300 мінімальних зарплат.

Бійці тим часом протестували в Івано-Франківську, заявляючи про готовність повернутись у зону АТО, однак лише зі своїм комбатом і з відповідною технікою.

Родина Комара виплатила всю суму застави в 300 мінімальних зарплат, а потім, 8 вересня, Апеляційний суд зменшив заставу до 60 мінімальних зарплат. Тепер різницю повинні повернути родині Комара, а родина – тим, хто передав ці гроші.

Комбат має право вільно пересуватися по Україні, лише зобов’язаний повідомляти про своє місце перебування слідчого та з’являтися за викликом для проведення слідчих дій.

За словами адвоката Бережного, поки що рано навіть говорити про лінію захисту комбата в суді, оскільки звинувачення досі не деталізоване. 

- Можна захищатися лише від чіткої підозри, – сказав Бережний.

Від двох місяців до півроку може тривати досудове слідство, під час якого, каже Бережний, провадження можуть і закрити.

Бережному поки що невідомо про інших підозрюваних у справі, крім комбата Віталія Комара.

Прокуратура висловила намір опитати всіх бійців батальйону – з таким завданням і їхав укотре прокурор, якого я бачив на КПП у Делятині.

- Поки що я бачу своїм завданням, щоб на Віталія Комара не повісили зайвого, – сказав адвокат Бережний і висловив думку, яку я вже стільки разів чув: – Є підозра, що його можуть призначити цапом-відбувайлом за певні прорахунки керівництва. Мовляв, навіщо шукати винних, якщо слідство все встановило.

Міністерство оборони, попри офіційний запит і нагадування по телефону, за дві доби поки що не висловило своєї позиції конкретно щодо батальйону "Прикарпаття".

Востаннє, коли я зв’язувався з Віталієм Комаром, він був зі своїм батальйоном.

Инсайдер


Теги: ДезертирАТОБатальйон Прикарпаття

Дата и время 12 сентября 2014 г., 13:50     Просмотров Просмотров: 13350
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.492049