АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 22°C
Харьков: 23°C
Днепр: 24°C
Одесса: 23°C
Чернигов: 21°C
Сумы: 22°C
Львов: 12°C
Ужгород: 13°C
Луцк: 12°C
Ровно: 14°C

Через махінації зі столичною землею ветерани можуть залишитись без культурного центру

Читати українською
Через махінації зі столичною землею ветерани можуть залишитись без культурного центру
Через махінації зі столичною землею ветерани можуть залишитись без культурного центру

Одним із найпривабливіших ласих шматочків для не зовсім добросовісних «підприємців» різного штибу завжди була нерухомість, що перебуває у державній власності.

Для виведення держпідприємств у приватний сектор застосовується величезна кількість напівкримінальних схем та афер, тоді як активне сприяння цьому процесові з боку окремих держслужбовців приховати від громадськості розкрадання величезних стратегічних або бюджетоформуючих об’єктів. Подібного роду афера розгортається сьогодні неподалік від Майдану Незалежності у держпідприємстві «Готель «Козацький», що наразі належить Міністерству оборони України.  

У фонд підприємства входять готель «Козацький» на Майдані Незалежності, готель «Козацький» на вулиці Антонова, будівля в провулку Шевченка 5, у якій з 2016 року знаходиться молодіжний хаб «Козацький дім», та два будинки за адресою Ярославів Вал 15 та 15-б, також відомі як будинок Сікорського – архітектурна пам’ятка, що перебуває у вкрай занедбаному стані.

У жовтні цього року один з корпусів за адресою провулок Т. Шевченка 5, що перебуває у власності ДП «Готель «Козацький», був раптово відрізаний від електро- та водопостачання. У приміщенні наразі перебуває молодіжний хаб «Козацький дім» – дві соціальні спортзали, бібліотека, один з найпопулярніших київських кіноклубів, декілька лекторіїв, художня студія та реабілітаційний центр для ветеранів АТО та ООС. Хаб відкрився у 2016 році на базі колишнього мобілізаційного центру батальйону, а потім полку «Азов», що розгорнувся там весною 2014 року. До того будівля знаходилася у занедбаному стані, і саме коштами азовців було проведено реконструкцію будівлі, де протягом тривалого часу проживали бійці перед відправкою на схід. У «Козацькому домі» знаходиться офіс ГО «Ветеранське братерство», представники якого є серед членів Громадської ради при Міністерстві ветеранів, а на першому поверсі будівлі створено унікальний меморіал загиблим азовцям.

Увесь цей комплекс знаходиться зараз під загрозою знищення у зв’язку з призначенням нового директора ДП «Готель «Козацький» – Віктора Куліша. Куліш, одіозний експерт з урегулювання неплатоспроможності банків, раніше неодноразово був помічений у вирішенні майнових суперечок на користь осіб, які користуються послугами рейдерів та незаконними засобами відчуження майна.

Очевидною, ціллю поточної політики дирекції ДП «Готель «Козацький» є спроба спекатися боргів за рахунок передачі окремих корпусів готелю екс-інвесторам – ТОВ «Карлтон Трейдінг Україна» та іноземній компанії «Карлтон Трейдінг ЛТД», а саме громадянину Ізраїлю Єшаягу Ландау та братам Вайспапірам, діяльність яких неодноразово привертала увагу правоохоронців. У далекому 2000 році вони зобов’язалися профінансувати ремонт окремих корпусів. Зокрема, у звернення інвесторів до тодішнього Міністра економічного розвитку і торгівлі Кубіва від 20 грудня 2017 року перераховано ремонт даху, ліфту та більшості номерів у одному з корпусів), проте «ремонт» обійшовся готелеві в астрономічну суму боргу. Згодом ця історія використовувалась як тиск на Міністерство економічного розвитку і торгівлі задля підписання договору про вільну торгівлю між Україною та Ізраїлем.

Так от, для того, аби повернути приміщення колишнім інвесторам, потрібно вигнати на вулицю людей, котрі цілком законно перебувають в одній з таких будівель. Не дивує і те, що такий радикальний «поворот» у політиці підприємства відбувається на фоні зміни курсу нової влади, яку перестав цікавити патріотизм, та у розпал пандемії COVID-19, сподіваючись на ігнорування з боку патріотичної громадськості. Та важливо інше. Влада приходить і йде, але відчужене майно назавжди лишиться в руках аферистів, нанісши державі в сотні разів більше шкоди, аніж задекларовано на паперах.

 


Теги: пам’ятки архітектуриМіністерство економічного розвитку і торгівліГО Ветеранське братствоМіноборониКозацкий отельКарлтон Трейдінг ЛТДКулиш Виктор

Автор статьи:
Олег Бойко
Все статьи автора

Дата и время 23 декабря 2020 г., 13:45     Просмотров Просмотров: 1079
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.24209