АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 20°C
Харьков: 20°C
Днепр: 22°C
Одесса: 21°C
Чернигов: 18°C
Сумы: 19°C
Львов: 11°C
Ужгород: 12°C
Луцк: 12°C
Ровно: 13°C

Українські товари поки що не цікавлять провідних польських рітейлерів

Читати українською
Українські товари поки що не цікавлять провідних польських рітейлерів
Українські товари поки що не цікавлять провідних польських рітейлерів

Як не парадоксально, але Майдан розпочався з незгоди українців на відтермінування зони вільної торгівлі Україна-ЄС, якої конкретним ефектом мало бути скасування мит на українські товари. Минув вже понад рік від підписання асоціації, вже немає перешкод для експорту українських продуктів до Польщі, яка теоретично – дуже підтримує українські євроінтеграційні наміри. І... нічого не змінилося.
 


“Порт Європа” вже давно закликав солідарних з Україною поляків до того, щоб підтримували Україну конкретними економічними вчинками, а не лише присутністю на акціях солідарності з Майданом. Конкретно можна це зробити на два способи. По-перше, можна вибрати саме Україну, а не Єгипет, Італію чи Альпи на місце літнього чи зимового відпочинку. І по-друге, можна купувати українські продукти. Оце і є відчутна форма підтримки української економіки, українських мрій про євроінтеграцію і економічне зростання замість рецесії і банкроту.

Як виявляється, немає ні одного, ні другого. Солідарні з Україною польські журналісти пишуть про Україну тільки в контексті війни, чим успішно перелякали польських туристів від відвідин Львова, Києва, Карпат чи Одеси. На підставі момотематичного, виключно мілітарного медійного переказу пересічний поляк думає, що в Україні не точиться нормальне життя, є тільки війна, війна, війна і нічого більше. Ось і навіть цілком освічені і свідомі люди з переляком питають мене: “а ти не боїшся їхати до Львова? Там же небезпечно, війна, Путін”. А чого вже казати про Одесу чи приморські курорти України, такі як Складовськ чи Залізний порт? Раніше, ще в 2012-13 році польські туристи доволі охоче їздили в Україну і особливо економіка західноукраїнських міст і сіл на цьому заробляла десятки – сотні мільйонів гривень. Для багатьох українців здача квартир полякам була основним джерелом утримання. Тепер точно не всі, але переважна більшість боїться їхати навіть до Львова, хоча об’єктивно нема чого боятись. Ось, підтримка солідарної з Україною Польщі і польських журналістів, для яких Україна=АТО і війна.

Натомість поляки може і купували б українські товари, якби вони в польських магазинах були. Сказати, що немає їх зовсім, було б перебільшенням. Легко знайти українське пиво, горілку, квас, соняшникову олію, кетчуп, а у Варшаві та на Підкарпатті – також солодощі. От і все. А і то треба шукати. І знати, чого шукаєш. Для цього, до речі, створена спеціальна група на Фейсбуку:  Ukraińskie produkty w Polsce. А так, коли пересічний поляк війде до пересічного магазину в Кракові, знайде там тільки українське пиво або навіть того ні. 

“Порт Європа” запитав провідні мережі польських супермаркетів про те, чи в них продають українські товари і чи планують їх впровадження. У листі ми наголошували на цьому, що на українські продукти нині є великий попит, оскільки в Польщі живуть сотні тисяч (а може навіть більше мільйона) українських іммігрантів та солідарних з Україною поляків, котрі будуть купувати українські товари навіть із чисто патріотичних міркувань. А для інших клієнтів вони теж вигідні, оскільки при нинішньому курсі гривні більшість українських продовольчих товарів зараз дешевші, ніж польські чи західні, а притому нерідко смачніші.

Відповіді, які ми отримали, зводяться до одного. Ні, у нас українських товарів немає, ми їх не плануємо впроваджувати, хоча і не виключаємо. Але ніхто з українських експортерів чи польських гуртівень до нас із такими пропозиціями не звертався.

Зрештою, прочитайте самі. Нижче – декілька відповідей від провідних мереж супермаркетів, які наводимо мовою оригіналу.

Висновки робіть самі. Більше на цю тему – на нашому профілі на Фейсбуці: www.facebook.com/porteuropa.eu


Szanowny Panie,

obecnie sieć Stokrotka nie posiada w swojej ofercie asortymentowej ukraińskich produktów. Jednak obserwujemy rynek i prowadzimy jego wnikliwe analizy, od których być może w przyszłości będzie zależało ewentualne wprowadzenie ukraińskich produktów do naszej sieci.
Pozdrawiam,
Urszula Herecka 
Sieć sklepów Stokrotka

 

* * *

Szanowny Panie Redaktorze,
aktualnie w stałej ofercie sieci Lidl nie posiadamy produktów pochodzących z Ukrainy. 
Nie wykluczamy jednak takiej sytuacji w przyszłości, ponieważ podejmując decyzje biznesowe kierujemy się równocześnie preferencjami i potrzebami naszych klientów oraz możliwością podjęcia współpracy opartej o najwyższe standardy jakościowe. 
Z poważaniem
Anna Biskup
PR Manager
Lidl Polska

* * *

Witam Pana
w sieci Auchan, w Polsce, nie mamy w sprzedaży żadnych produktów z Ukrainy.
Pozdrawiam
Cordialement

Dorota Patejko
Dyrektor ds. Komunikacji
Directrice de la Communication 
Auchan Polska

* * *

Szanowny Panie Redaktorze, 

w nawiązaniu do Pańskich pytań informujemy, że zgodnie ze strategicznymi założeniami obowiązującymi od początku istnienia naszej sieci, podstawą oferty sklepów Biedronka są produkty pochodzące od polskich producentów. Obecnie 9 na 10 produktów spożywczych dostępnych w sklepach Biedronka pochodzi z Polski. Współpracujemy z ponad 500 polskimi firmami – z czego ponad 100 dostawców jest związanych z nami od ponad 10 lat, a kilkudziesięciu od początku powstania sieci.

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych klientów, dokładamy wszelkich starań, aby oferta naszych sklepów była zróżnicowana i odpowiadała różnym zapotrzebowaniom. Dlatego właśnie wśród asortymentu pochodzącego spoza Polski, znajdują się także produkty z różnych krajów. Stała oferta sieci Biedronka wzbogacana jest regularnie w ramach akcji tematycznych, w trakcie trwania których zapoznajemy polskich konsumentów z krajami o bogatych tradycjach kulinarnych. W ramach ostatnich akcji tematycznych w sklepach dostępne były produkty m.in. z Portugalii, Włoch, Francji, Hiszpanii, krajów azjatyckich czy Nowego Świata. Zaznaczamy, że informacje o kraju pochodzenia produktu znajdują się każdorazowo na jego opakowaniu. Aktualna oferta sieci Biedronka dostępna jest zawsze na oficjalnej stronie internetowej www.biedronka.pl. 

Pozdrawiamy,
Biuro Prasowe Jeronimo Martins Polska S.A.

Джерело: Facebook


Теги: ЭкспортУкраинаПольша

Дата и время 31 мая 2015 г., 23:21     Просмотров Просмотров: 6981
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.473344