АНТИКОР — национальный антикоррупционный портал
МОВАЯЗЫКLANG
Киев: 20°C
Харьков: 21°C
Днепр: 23°C
Одесса: 23°C
Чернигов: 20°C
Сумы: 20°C
Львов: 12°C
Ужгород: 14°C
Луцк: 13°C
Ровно: 15°C

"Пишна" реструктуризація боргу власника ТРЦ "Гулівер" перед Ощадбанком до 2044 року

Читати українською
"Пишна" реструктуризація боргу власника ТРЦ "Гулівер" перед Ощадбанком до 2044 року
"Пишна" реструктуризація боргу власника ТРЦ "Гулівер" перед Ощадбанком до 2044 року

Видання "Наші гроші" опублікувало витяг з держреєстру речових прав на нерухоме майно, у якому наводиться інформація про заборгованість ТОВ "Три О" перед Ощадбанком на 537,2 млн дол, а перед Укрексімбанком - на 137,8 млн дол (тобто загалом - 675 млн дол).

ТОВ “Три О” - власник та управляючий столичного ТРЦ “Гулівер” (Gulliver).

Як випливає з документу, після реструктуризації заборгованості компанії перед держбанками, яка була проведена в 2020 році, строк виплати боргу було збільшено до січня 2044 року, а кредитна ставка встановлена на рівні 3,65% та 4,15% річних у всіх валютах.

Звернемо увагу, що за даними Секретаріату з фінансової реструктуризації, процедура реструктуризації заборгованості ТОВ "Три О" була завершена 26.08.2020.

На той час главою правління Ощадбанку (як основного кредитора ТОВ "Три О") був Андрій Пишний: на цій посаді він працював до 02.11.2020 (із 03.11.2020 повноваження глави правління Ощадбанку набув нинішній керівник фінустанови -  Сергій Наумов).

Перед цим кількома роками раніше, але знову ж за часів А. Пишного в Ощадбанку, була ще одна "пишна" реструктуризація тієї ж заборгованості ТОВ "Три О". 

Так, у березні-2016 "Дзеркало тижня" писало, що річна ставка по кредиту ТОВ "Три О" була встановлена 9%, тоді як на ринку ставки сягали 30%. Як зауважують "Наші гроші", тоді строк виплати був продовжений до грудня 2025 року. І у витягу з реєстру речових прав на нерухоме майно фігурувала сума боргу $440,99 млн ($352,79 млн - перед Ощадбанком і $88,2 млн - перед Укрексімбанком).

Глава правління Ощадбанку Андрій Пишний тоді утримався від коментарів для журналістів, пославшись на банківську таємницю, а дещо згодом, відповідаючи на питання Liga.net, зазначив, що «всі без винятку рішення кредитного комітету та правління банку розглядаються за участю куратора НБУ» (цитата).

У вересні-2016 екс-керівник прес-служби Мінфіну наводила інформацію (з посиланням на неофіційні джерела), що «кілька років тому Ощадбанк видав компанії "Три О", що управляє столичним ТРЦ "Гулівер", $460 млн кредиту, в той час як ринкова вартість заставного майна становила ледь половину від цієї суми» (цитата).

Восени 2018 року Ощадбанк та Укрексімбанк виставляли на продаж права вимоги за кредитами, в забезпеченні по яким ТРЦ “Гулівер”. Стартова ціна була 18,2 млрд грн. Однак тоді торги не відбулися.

Довідково

У держреєстрі кінцевим бенефіціаром ТОВ “Три О” значиться В`ячеслав Ігнатенко. Водночас у пресі власником/співвласником ТРЦ «Гулівер» неодноразово називали Віктора Поліщука, який був власником збанкрутілого банку «Михайлівський» і з яким пов’язують мережу «Ельдорадо». Крім того, в ЗМІ не виключали причетність до ТРЦ різних представників оточення Януковича.

Упродовж 2018 року Ощадбанк реструктуризував заборгованість низки компаній, які пов’язували з В.Поліщуком (у т.ч. ТОВ “Дієса”, ТОВ “Технополіс-1”, ТОВ “Техенерготрейд” тощо).

У жовтні 2016 року вже екс-глава НБУ Валерія Гонтарева заявляла, що В.Поліщук заборгував українським банкам та Фонду гарантування 23 млрд грн. В інфографіці Нацбанку уточнювалося, що В. Поліщук "понад два роки не обслуговує більшість банківських кредитів", причому 1,3 млрд грн - видані банком "Михайлівський".

У лютому 2017 року Костянтин Жеваго, який був власником збанкрутілого банку “Фінанси та кредит”, публічно зазначав, що екс-менеджмент банку "Фінанси та кредит" видавав «шахрайські кредити», зокрема, як зазначалося, кредит на $120 млн (з відсотками) для Віктора Поліщука.

Восени 2018 року ліквідатор банку "Фінанси та кредит" (до банкрутства був підконтрольний Костянтину Жеваго) публічно заявив про 6-мільярдні борги перед банком структур, які пов`язані з Віктором Поліщуком.

У листопаді-2016 В. Поліщук називав «сюрпризом» накладання арешту на «Гуллівер» у рамках справи щодо банкрутства банку «Михайлівський». Він запевняв, що «ніколи не був власником компанії «Три О». «Gulliver мені не належить. Якими процесуальними діями керувалася прокуратура, не можу сказати», - констатував В. Поліщук, додаючи, що його дружина (яку в ЗМІ називали родичкою дружини вже екс-прем’єра РФ Д. Медведєва) лише «управляє» «Гулівером».

Крім того, В. Поліщук зауважував таке: “Абсолютно точно знаю, що ніяких Януковичів і подібних прізвищ у власниках торгово-офісного центру немає. А є фантазії людей, про яких пишуть в пресі... Мені сумно”.

Бізнесмен підтверджував, що в нього є кредити в Ощадбанку. «Вони обслуговуються і знаходяться в тих рамках, які підписані з Ощадбанком. Всі заяви про те, що я нічого не плачу, не відповідають дійсності», - зазначив він. Він запевняв, що позики видані під ринкові ставки.

Коментуючи ж дані В. Гонтаревої, що його загальна заборгованість перед банками і Фондом гарантування сягає 23 млрд грн, В. Поліщук зазначив, що впевнений в тому, що це «помилка»: «Це страшна цифра! Може, крапку не там поставили - 2,3 млрд грн? Я думаю, що Валерії Олексіївній піднесли не ті цифри».

finbalance


Теги: банк МихайлівськийБанк Фінанси та кредитПолищук ВикторЖеваго КонстантинГонтареваМінфінУкрексімбанкНаумов СергейКиївТри ОПишний АндрійGulliverТРЦ GulliverТРЦ ГулливерОщадбанкБорги

Дата и время 22 февраля 2022 г., 00:02     Просмотров Просмотров: 854
Комментарии Комментарии: 0


Комментарии:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наши опросы

Когда, по-вашему, возможно окончание войны в Украине?








Показать результаты опроса
Показать все опросы на сайте
0.118972