АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 16°C
Чернігів: 13°C
Суми: 11°C
Львів: 14°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 16°C

Закордонні вояжі одного фіскала, або що «рішає» в Австрії хмельницький податківець Мартинюк

Читать на русском
Закордонні вояжі одного фіскала, або що «рішає» в Австрії хмельницький податківець Мартинюк
Закордонні вояжі одного фіскала, або що «рішає» в Австрії хмельницький податківець Мартинюк

Сьогодні навряд чи вже кого здивуєш розкішшю, в якій тлінно існують податкові начальники. Мільйони доларів США у першого заступника начальника податкової Києва Миколи Ілляшенка, золоті зливки у екс-глави податкової Харківщини Станіслава Денисюка, соболині шуби, швейцарський годинник за десятки тисяч доларів та брендові речі у в.о.голови податкової служби Києва Оксани Датій. Це той мінімум, який знаходили співробітники антикорупційних відомств у «звичайних» податкових начальників.

Всі ці багатства від кропіткої праці, але не за зарплату в 30 000 гривень, а за відкати від наїздів на підприємства, пресингу бізнесу, блокування компаній на догоду конкурентам, закривання очей на ухилення від податків, повернення ПДВ та багато інших щоденних «клопотів». І героїв кримінальних хронік стає дедалі більше. А з початком повномасштабного вторгнення у податківців західних та центральних областей України не лише додалося «праці» за рахунок переведення бізнесу низки компаній зі східних та південних регіонів країни, а відповідно збільшення податкових надходжень на 40%, а й з’явилися нові – альтернативні шляхи для набивання кишень.

Такі, наприклад, як поїздки за кордон для вирішення питань із власниками бізнесу, які втекли. Одним із таких схемників з вирішення питань на виїзді називають головного ревізора-інспектора відділу з питань запобігання та виявлення корупції Головного управління Державної податкової служби України у Хмельницькій області Вадима Мартинюка.

Колишній податковий міліціонер Мартинюк Вадим Григорович по суті має займатися виявленням та протидією корупції у Хмельницькій обласній податковій, а він мало не очолив корупціонерів регіону.

З лютого минулого року, незважаючи на заборону виїзду за межі країни військовозобов’язаних і тим більше держслужбовців, він не менше 5 разів перетинав кордон:

- Липень 2022. Австрія (Відень), Німеччина (Франкфурт на Майні), Іспанія (Пальма де Майорка),

– Вересень 2022. Австрія (Відень), Іспанія (Барселона).

– Листопад 2022. Австрія (Відень), Німеччина (Франкфурт на Майні).

– Січень 2023. Австрія (Відень), Австрія (Бад-Хофгастайн).

– Червень 2023. Астрія (Відень), Іспанія (Пальма де Майорка).

Всі візити на елітні курорти, перебування в розкішних готелях не нижче за рівень Hyatt Regencу. Звідки у звичайного співробітника податкової гроші на шикарний відпочинок чи йому проживання компенсувала держава? Як Мартинюку стільки разів вдавалося залишати країну за суворих обмежень на виїзд чоловіків призовного віку? Запитань більше ніж відповідей. Власне, їх ми задали в.о.начальника ГУ ДПС України у Хмельницькій області Ірині Зленко. А у відповідь тиша.

І не дивно, як вдалося дізнатися з достовірних джерел, усі поїздки Мартинюка здійснювалися за згодою та з благословіння Ірини Зленко (у неї також вистачає корупційних плям на шорстці, але про це в інших публікаціях – прим. авт.).

Формально Мартинюк виїжджав за гуманітарною допомогою або їхав у термінове міжнародне відрядження, а насправді їхав "рішати" справи з підсанкціонними персонажами, що втекли, допомагав російським коллаборантам переоформити бізнес на підставних людей аби ті втекти від українських санкцій тощо. Як стверджує джерело, Зленко мала частку від цього «бізнесу» щодо відведення підприємств від санкцій.

До речі, схема виїзду за кордон у Мартинюка відпрацьована до дрібниць. Невдовзі ще й медаль дадуть за підтримку ЗСУ. Він залишав країну під виглядом поїздки за гуманітарною допомогою.

Виїжджає Мартинюк нібито за гумдопомогою до Польщі, як водій, а потім гарує по всій Європі у власних справах .Згодом фоткається зі своїм другом Jurgen Noske по суті російським Юрою, який давно живе в Німеччині, для звітності і нібито забирає гуманітарку, яка по дорозі кудись розчиняється. Потім чи то в його магазинах чудово спливає чи ще десь. І чи була допомога взагалі?

Варто зазначити, що промисел, роботою це складно назвати, екс-податкового мента Мартинюка дає свої пристойніші плоди. Він власник магазинів із торгівлі будівельними матеріалами «Будцентр», а також магазинів з торгівлі побутовою хімією та товарами з Європи. Примітно, що більшість співробітників у торгових точках офіційно не оформлені. Тут логіка залізна: хто ж його перевірятиме, він же податківець.

Крім цього, Мартинюк також має свій склад з торгівлі пиломатеріалами в тому ж Хмельницькому з романтичною назвою «Торговий будинок дерева». Склади стоять на земельних ділянках, які оформлені на нього з 2021 року. Звичайно, що за паперами бізнес належить довіреному другу Олексію Шупері, з яким вони йдуть пліч-о-пліч ще з дитинства. До речі, саме Шуперю Мартинюк використав під справи про комерсантів, коли на замовлення потрібно було тиснути на конкурентів. Крім цього, ще під час свого перебування податковим міліціонером Мартинюк прослуховував телефони бізнесменів з метою подальшого шантажу. Механізм був нескладний.: він клопотав судді про призначення прослуховування і вписував всі необхідні номери, які потрібно прослухати, ну а на додачу додають телефони конкурентів, друзів та інших не менш цікавих йому осіб. Зрозуміло, що далі йшли банальні шантаж та здирство.

До речі, на Шуперю Мартинюк переоформив усі свої земельні ділянки перед призначенням на посаду у відділі боротьби з корупцією, щоб комісія не мала зайвих питань звідки багатства. Потім він знову переоформив на себе.

Не зайвим буде згадати ще про одного близького Мартинюку персонажа – друг, якому все можна, власник мережі напівфабрикатів «Галя Балувана» у Хмельницькому Роман Борисович Кордон. У друзів дуже теплі стосунки і вони часто удвох відпочивають. І справа не тільки в тому, що Мартинюк рішає бізнес питання Кордона. Кажуть, що вони партнери, але не бізнес та їздять на паради, але не військової техніки. Але це вже інша історія, яку донесемо до читача.

А поки що має те, на що заслуговуємо. Корупціонери продовжують пожирати Україну, громадяни якої з кожним новим скандалом корумпованого чиновника дедалі менше вірять у справедливість і не бачать сенсу сплачувати податки в країні.

Автор: Артем Міхненко


Теги: Зленко Ірина ВолодимирівнаЗленко Ирина ВладимировнаШешеря ОлексійШешеря АлексейКордон РоманЗленко ІринаГаля БалуванаТорговий будинок дереваХмельницкая областьХмельницька областьнелегальний перетин кордонуНезаконное пересечение государственной границыНапад Росії на УкраїнуВойнаВійнаНалоговаяКоррупцияГНС в Хмельницкой областиМартынюк ВадимМартынюкМартинюкЗленко ИринаподатковаКорупціяДПС у Хмельницькій області

Дата і час 26 липня 2023 г., 11:44     Переглядів Переглядів: 40952
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.086503