АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 19°C
Харків: 18°C
Дніпро: 21°C
Одеса: 20°C
Чернігів: 17°C
Суми: 18°C
Львів: 10°C
Ужгород: 11°C
Луцьк: 12°C
Рівне: 12°C

Загальна мобілізація в Україні: коли військовозобов’язаним потрібно проходити медогляд

Читать на русском
Загальна мобілізація в Україні: коли військовозобов’язаним потрібно проходити медогляд
Загальна мобілізація в Україні: коли військовозобов’язаним потрібно проходити медогляд

В Україні триває загальна мобілізація, тож усі військовозобов’язані громадяни повинні проходити військово-лікарську комісію (ВЛК). За її висновком особа визнається придатною, обмежено придатною або непридатною до служби у війську.

У мирний час чоловіки зазвичай проходять медогляд раз на п’ять років. Як і коли військовозобов’язаним потрібно робити це в період дії воєнного стану, читайте в матеріалі OBOZ.UA.

Що таке військово-лікарська комісія

Військово-лікарська комісія – це комісія лікарів, яка на основі медогляду визначає придатність за станом здоров’я до військової служби, встановлює причинний звʼязок захворювань або травм із захистом країни та визначає потребу в продовженні лікування/реабілітації.

ВЛК при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (ТЦК і СП) ухвалюють постанови про придатність до військової служби призовників, військовозобов’язаних, вступу до закладів освіти тощо. Такі комісії формуються через залучення лікарів цивільних закладів охорони здоровʼя, пояснюють у МОЗі.

Коли потрібно проходити медогляд під час воєнного стану

Загалом у мирний час, коли немає мобілізації, чоловіки мають проходити медогляд раз на п’ять років, пояснила адвокатка, керівниця медичного напрямку в ГО "Юридична сотня" Христина Ковцун.

Громадяни віком від 18 до 60 років, які перебувають в запасі за станом здоров’я, визнаються чи придатними, чи обмежено придатними і можуть бути мобілізовані до армії. Це ж стосується і жінок з відповідними медичними спеціальностями.

В умовах загальної мобілізації цей строк може нівелюватися, пояснила адвокатка, оскільки є відповідний указ президента.

"Відповідно, коли військовозобов’язаному вручають повістку, він зобов’язаний з’явитися в ТЦК, колишній військкомат, уточнити облікові дані і пройти ВЛК для того, щоб було розуміння, чи він придатний, чи обмежено придатний, чи непридатний. І це обов’язок", – пояснила Христина Ковцун.

Вона додала, що відмова проходити ВЛК є адміністративним правопорушенням, за яке передбачено штраф. Крім того, пізніше може бути ще один виклик.

Крім того, ТЦК мають певні обов’язки щодо отримання даних, зокрема, з управлінь соцзахисту для того, щоб знати, хто має, наприклад, інвалідність. Самі військовозобов’язані під час проходження ВЛК також мають надати свою медичну картку та виписки з меддокументації щодо перенесених захворювань.

Потім особі призначають загальний аналіз крові, сечі, аналіз крові на ВІЛ, гепатит B, гепатит C, визначають групу крові, резус-належність, проводять рентгенологічне обстеження.

Громадянам, які старші 40 років, обов’язково вимірюють внутрішньоочний тиск і перевіряють кров на цукор. Якщо результати погані, можливе призначення додаткових обстежень.

Надалі військовозобов’язаного оглядають хірург, терапевт, невропатолог, психіатр, офтальмолог, оториноларинголог, стоматолог, дерматолог та інші лікарі за показаннями.


Теги: Напад Росії на УкраїнуВойнаВійнаВЛКвійськово-лікарняна комісія (ВЛК)МобилизацияМобілізація

Дата і час 13 січня 2024 г., 14:57     Переглядів Переглядів: 1952
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.075831