АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 23°C
Харків: 25°C
Дніпро: 25°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 22°C
Суми: 23°C
Львів: 21°C
Ужгород: 22°C
Луцьк: 21°C
Рівне: 22°C

Комітет ЮНЕСКО вперше рішуче засудив дії РФ

Читать на русском
Комітет ЮНЕСКО вперше рішуче засудив дії РФ
Комітет ЮНЕСКО вперше рішуче засудив дії РФ

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО закликав РФ утриматися від будь-яких дій, які б завдавали прямої чи опосередкованої шкоди об’єктам та буферній зоні, культурній спадщині України в цілому та об’єктам, включеним до Попереднього списку.

Про це повідомило Міністерство закордонних справ України.

Відомство називає це рішення вагомою перемогою делегації України в складі представників МЗС, Міндовкілля та МКІП на чолі з Анастасією Бондар і зазначає, що воно було прийнято під час розгляду питання стану збереження українських об’єктів всесвітньої спадщини «Київ: Собор Св. Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра», «Львів - Ансамбль історичного центру» та «Історичний центр Одеси».

За результатами розгляду і голосування Комітет всесвітньої спадщини (КВС) також закликав виконувати свої зобов’язання за міжнародним правом, включаючи статтю 6 Конвенції про всесвітню спадщину.

 qhiquqiqkhidqqant

«Сьогоднішнє рішення КВС має довгострокові позитивні наслідки для України. По-перше, Комітет нарешті в своїх офіційних документах зафіксував, що саме Російська Федерація є причиною загрози обʼєктам культурної спадщини України. Ми нарешті змогли уникнути розмитих формулювань про «заклики до всіх сторін», – зазначила голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО, заступниця глави МЗС України Ірина Боровець.

Вона відзначила, що, підтримка України в КВС дає чіткий сигнал країні-агресорці, що цивілізований світ стоїть на боці України у відновленні справедливості та захисті нашої культурної спадщини.

Комітет ЮНЕСКО вперше рішуче засудив повномасштабну агресію Росії та цілеспрямоване знищення культурної спадщини та української ідентичності, підкреслило МЗС.

Як повідомили у пресслужбі Апарату Верховної Ради України, під час засідання Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО про підтримку України заявили 48 країн.

«Під час першого дня роботи 46 країн світу (ще 2 країни долучилися згодом) рішуче заявили про підтримку України, засудивши цинічні дії Росії проти української культурної спадщини», - йдеться у повідомленні.

У заяві, серед іншого, наголошується, що агресивні дії РФ порушують основні цінності та цілі Організації, а також Конвенцію 1972 року.

Також міститься заклик до Росії негайно припинити всі незаконні бойові дії проти України, вивести всі свої збройні сили та поважати суверенітет і територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Крім того, на засіданні Комітету Всесвітньої спадщини:

  • сфокусували увагу на наслідках руйнування греблі  Каховської ГЕС у контексті шкоди для культурних цінностей;
  • окреслили потенційно негативні впливи на об’єкти від обстрілів (звукові та вибухові хвилі);
  • закликали міжнародну спільноту посилити моніторинг та документування фактів руйнування культурної спадщини України;
  • закликали до змін та адаптації процедур і протоколів до таких актуальних викликів сьогодення у світі, як війни та військові конфлікти.

Як повідомлялось, Комітет всесвітньої спадщини складається з представників 21 держави-сторони Конвенції про охорону всесвітньої спадщини (1972), обраних Генеральною асамблеєю ЮНЕСКО.

Нинішніми членами Комітету всесвітньої спадщини після виборів на 24-й сесії Генеральної асамблеї ЮНЕСКО у листопаді 2023 року є Аргентина, Бельгія, Болгарія, Греція, Індія, Італія, Замбія, Казахстан, Катар, Кенія, Ліван, Мексика, Республіка Корея, Руанда, Сент-Вінсент і Гренадіни, Сенегал, Україна, В’єтнам, Туреччина, Ямайка, Японія.


Теги: Нападение России на УкраинуНапад Росії на Українуагрессия Россииагресія РосіїЮнеско

Дата і час 25 липня 2024 г., 18:03     Переглядів Переглядів: 1567
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.066152