АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Хмельницька мерія засекретила ціни на будматеріали для будівництва житла за гранти

Читать на русском
Хмельницька мерія засекретила ціни на будматеріали для будівництва житла за гранти
Хмельницька мерія засекретила ціни на будматеріали для будівництва житла за гранти

Управління капітального будівництва Хмельницької міської ради 26 липня уклало дві угоди з ТОВ «Новітні енергетичні програми» про будівництво трьох багатоквартирних житлових будинків для внутрішньо переміщених осіб за 8,39 млн євро без ПДВ та протирадіаційного укриття в одному з них за 9,66 млн грн із ПДВ.

Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня 2025 року на вул. Озерна, 6/2-Г зведуть три секції на 185 квартир за 8,39 млн євро без ПДВ. Секція А буде п’ятиповерховою на 29 квартир, секція Б – восьмиповерховою на 79 квартир, а секція В – восьмиповерховою на 77 квартир. За словами мера Хмельницького Олександра Симчишина, це будуть квартири «під ключ», з меблями та усім обладнанням.

Підсумкову відомість ресурсів і кошториси не оприлюднили, що не дозволяє порівняти ціни будматеріалів, обладнання та меблів із ринковими цінами на предмет можливого завищення.

Проєкт виконало ТОВ «Арс Лонга Віта Урбіс», а експертизу – ТОВ «Укрекспертиза Груп».

За проектом, загальна площа квартир у всіх трьох секціях становитиме 7 908 кв. м. Отже, це будівництво житла без урахування укриття коштуватиме близько 1 062 євро за «квадрат» без ПДВ. У липні Мінвідновлення встановило опосередковану вартість будівництва житла у Хмельницькій області на рівні 21 363 грн, або 473 євро за «квадрат» із ПДВ. У євро це вдвічі дешевше, однак міністерський показник не включає ремонт, меблі та обладнання, які включені у хмельницьку забудову.

Окрему угоду уклали щодо облаштування споруди подвійного призначення із захисними властивостями протирадіаційного укриття у секції В за 9,66 млн грн із ПДВ. За проєктом, укриття площею 240 кв. м розраховане на 400 людей. Строк виконання робіт такий самий.

«Новітні енергетичні програми» будуватимуть житло і укриття спільно з ТОВ «Благо Буд» і ТОВ «Енергосервісна компанія «Адамсон». Підрядників обрали через тендер за процедурою Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO). Торік мер Хмельницького Олександр Симчишин повідомляв, що на перший етап кваліфікації подалося понад двадцять компаній.

Будівництво житла фінансується грантовими коштами Євросоюзу, який затвердив грант на підтримку програми дій «Розміщення внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та відновлення звільнених міст в Україні, Компонент ІІ», що фінансується в рамках Інструменту сусідства, розвитку та міжнародного співробітництва (NDICI-Global Europe) через НЕФКО у якості Керівника Фонду за Договором про грант №EU03-2022-226 від 17 серпня 2023 року між НЕФКО і Хмельницькою міськрадою. Укриття облаштують коштом місцевого бюджету.

Як повідомляв «Zaxid.net», серед вимог НЕФКО до житлових проєктів – підвищення енергоефективності будівель, використання екологічних матеріалів згідно з європейськими будівельними стандартами. Збудоване житло не підлягає приватизації та перебуватиме в муніципальній власності. Також громада має під’єднати нові будинки до комунікацій.

Франківська будівельна компанія «Благо Буд» під керівництвом Богдана Попадина на 90% належить відомому франківському забудовнику і професору права Андрію Луцькому. Ще 10% у ній має ПрАТ «Прикарпатська інвестиційна компанія «Прінком» Ярослава Лютого.

Франківською «Новітні енергетичні програми» володіє та керує Михайло Горбковий. Вона відома як крупний підрядник АТ «Прикарпаттяобленерго». Компанія пов’язана із головою правління «Прикарпаттяобленерго» Олександр Бубеном та із ПП «Альфа Енерго Груп».

Франківською «ЕК «Адамсон» нині володіють Олександр Бубен та його ж чеська компанія «Еуропіан Технолоджі Центер» («European Technology Center»). Бубен є головою правління «Прикарпаттяобленерго» та ексдепутатом Івано-Франківської міськради від «Фронту змін».

«Прикарпаттяобленерго» пов’язують із братами Суркісами, Ігорем Коломойським та Геннадієм Боголюбовим, а також дружиною Віктора Медведчука Оксаною Марченко.

Анна Сорока, «Наші гроші»


Теги: Бубен АлександрГорбковый МихаилЛютий ЯрославЛуцкий АндрейПопадин БогданООО Укрэкспертиза ГруппООО Арс Лонг Вита УрбисСимчишин ОлександрООО Новейшие энергетические программыТендерыТендериХмельницкийХмельницький

Дата і час 09 серпня 2024 г., 09:51     Переглядів Переглядів: 1877
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.849815