АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 12°C
Дніпро: 14°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 12°C
Львів: 14°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Скандальний експрокурор Басов очолив підрозділ спеціальної безпеки НАЕК «Енергоатом»

Читать на русском
Скандальний експрокурор Басов очолив підрозділ спеціальної безпеки НАЕК «Енергоатом»
Скандальний експрокурор Басов очолив підрозділ спеціальної безпеки НАЕК «Енергоатом»

Колишній працівник Генеральної прокуратури, Басов Дмитро Миколайович (раніше відомий як Мясковський Дмитро Євгенович) після звільнення з органів взяв на себе керівництво підрозділом спеціальної безпеки НАЕК «Енергоатом».

Декларація цього посадовця є засекреченою. Протягом року роботи в "Енергоатомі" родина Басова знову збагатилась. 2023 рік приніс дружині Басова два люксові автомобілі: Mercedes GLE 300D (2023) вартістю понад 3,3 млн грн (КА7247КК) та Land Rover Range (2019) вартістю понад 3 млн грн (КА7398КО). На першому автомобілі родина вже встигла здійснити подорож за кордон і отримати штраф за перевищення швидкості в Україні.

Нагадаємо, Басов звільнився з прокуратури з причин багатьох корупційних скандалів. Фіктивно розлучався з дружиною для приховування незаконних статків. Фігурант багатьох журналістських розслідувань.

Пана Басова у прокуратурі називають людиною з орбіти колишнього Генпрокурора Віталія Яреми. Зокрема, за часів каденції Яреми у 2014-2015 роках Дмитро Басов входив до складу групи з розслідування розстрілів Небесної сотні та економічних злочинів експрезидента-втікача Януковича. А коли наприкінці жовтня 2016 року в ГПУ створили Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними групами, Дмитро Миколайович одразу ж його очолив.

У 2011 році Дмитро Басов під керівництвом Юрія Столярчука вів справу про вбивство Георгія Гонгадзе. Визнаний винним у злочині Олексій Пукач називав прізвище Басова у переліку співробітників ГПУ, які змушували його «піти на їхні умови». У січні 2011 року Басов заявляв, що вважає постанову про закриття справи в частині обвинувачення Пукача у замовному вбивстві обґрунтованою.

Тоді ж Дмитро Миколайович займався справою ексочільника фракції «Блок Леоніда Черновецького» у Київраді Дениса Комарницького, якого звинувачували в нападі на адвоката.

У декларації посадовця – придбані торік у столиці квартира на 127 квадратів вартістю 3,3 млн грн і машиномісце за 735 тис. грн, записані на дружину Наталію Павлівну. При цьому жінка прокурора у 2019 році принесла у сімейний бюджет понад 3 мільйони гривень – дохід від підприємницької діяльності та відчуження нерухомого майна (ймовірно, йдеться про квартиру на 45 кв. м, яка фігурувала у попередній декларації прокурора).

Вартість апартаментів у ЖК «Французький квартал» на вул. Саперне поле, 12 (саме цю адресу нової власниці ТОВ «Дніпровські піски» вказано у реєстраційних документах) на сайтах продажу елітної нерухомості починається від 1,5-2 тисяч доларів за квадратний метр. І якщо помножити цю цифру на 127 кв. м, то вийде аж ніяк не 3,3 млн грн, а щонайменше вдвічі більше.

Досить дивно й те, що у документі з’явилося машиномісце площею 20,3 кв. м, а от авто  – зникли. В останній декларації посадовця немає ані його SUBARU Legacy (2008), придбаної у 2009-му за 144 тисячі гривень, ані Peugeot 3008, яку пані Наталія купила у 2012-му.

Офіційна заробітна плата самого Дмитра Басова – трохи більше, ніж 800 тисяч гривень на рік. При цьому правоохоронець зберігає готівкою 300 тисяч гривень і 10 тисяч доларів, а на депозитних рахунках у банках подружжя має ще понад 1 мільйон гривень, 94 тисячі доларів і 5 тисяч євро.

Якщо вірити деклараціям Басових, то торік було лише 310 тисяч гривень і 25 тисяч доларів готівкою. Звідки ж, за досить скромних доходів, взялися гроші на квартиру, придбання прибуткового підприємства та ще й на банківські внески?

За інформацією аналітичної платформи YouControl, бізнеследі Басова Наталія Павлівна, окрім ТОВ «Дніпровські піски», також з 2017 року володіє компанією ТОВ «Арканум». Це підприємство зі статутним фондом у 1000 гривень зареєстроване у звичайній квартирі житлового будинку за основним КВЕДом «Діяльність у сфері права», проте має широкий спектр додаткових видів діяльності – від видобування сирої нафти й газу до вантажоперевезень залізничним транспортом.

Утім, у деклараціях пана Дмитра за 2017-2019 роки про цю компанію – жодної згадки. Так само, як і про половину одеської меблевої фірми «Танго», якою також володіє Наталія Павлівна. Задекларовано лише ТОВ «Дніпровські піски».


Теги: Басова НатальяКомарницкий ДенисПукач АлексейСтолярчук ЮрийКоррупцияКорупціяЯрема ВиталийМясковский ДмитрийБасов ДмитрийАО НАЭК ЭнергоатомЭнергоатомЕнергоатом

Дата і час 19 серпня 2024 г., 22:26     Переглядів Переглядів: 1905
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.153549