АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 23°C
Харків: 25°C
Дніпро: 25°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 22°C
Суми: 23°C
Львів: 21°C
Ужгород: 22°C
Луцьк: 21°C
Рівне: 22°C

З’явилася реакція представників ПЦУ та УПЦ МП після заборони РПЦ

Читать на русском
З’явилася реакція представників ПЦУ та УПЦ МП після заборони РПЦ
З’явилася реакція представників ПЦУ та УПЦ МП після заборони РПЦ

Релігійні організації, що мають керівний центр у Росії, мають припинити свою діяльність в Україні. В УПЦ вже заявили, що закон про заборону РПЦ та пов’язаних із нею організацій не відповідає Конституції. ПЦУ ухвалення закону схвалює.

У вівторок, 20 серпня, Верховна Рада ухвалила законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії. Згідно з ним вони мають припинити свою діяльність в Україні. За документ проголосували 265 народних депутатів. Закон набирає чинності через 30 днів з дня його опублікування. На закон відреагували представники Української православної церкви (УПЦ) та Православної церкви України (ПЦУ).

Реакція Української православної церкви

УПЦ (МП), як і ПЦУ, і Українська греко-католицька церква, вважає себе прямою спадкоємицею Київської митрополії X століття. ЇЇ головою є Митрополит Київський Онуфрій.

 tdiqriqkdiueant

В Українській православній церкві вважають, що закон про заборону в Україні Російської православної церкви (РПЦ) та пов’язаних з нею організацій не відповідає Конституції.

Про це заявив голова інформаційно-просвітницького відділу УПЦ митрополит Климент. За його словами, Українська православна церква не має ознак, які відносять її до об’єктів цього закону. А сама УПЦ є самостійною та незалежною у своєму управлінні.

Головним лобістом закону Климент вважає партію "Європейська Солідарність" та її голову Петра Порошенка.

Також Климент зауважив, що церкву заборонити неможливо, оскільки "вона не від світу цього і існує за Божими законами".

"Можна лише дискримінувати її вірян – свідомих громадян України, тисячі з яких воюють у лавах ЗСУ. Можна позбавити їх права вільно сповідувати свою релігію, можна вигнати їх із храмів, які вони збудували чи самостійно відновили, можна системно відносити до людей другого ґатунку, травити, висміювати", — заявив митрополит Климент і додав, що закон "не проти церкви. Він проти самої держави".

Реакція Православної церкви України

Константинопольська православна церква визнає саме ПЦУ єдиною канонічною правонаступницею Київської митрополії Х сторіччя. Надання томоса про автокефалію ПЦУ не визнала РПЦ, а також її закордонні підрозділи.

Головою ПЦУ є Митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

Митрополит Епіфаній

Єпископ православної церкви України Никодим (Кулигін) Херсонський і Таврійський вважає, що через тривалу війну Росії вже давно назрів законопроєкт №8371 про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії. І він схвалює його ухвалення.

На його думку, роль церкви у війні із Росією не підлягає сумніву, але дивує "наче поблажливе ставлення до багатьох фактів колаборації, які відбувалися з боку людей, які перебувають у канонічній єдності з Російською православною церквою (РПЦ)".

На його думку, не можна толерувати діяльність РПЦ на території України, яка страждає від війни, надто з огляду на те, що патріарх РПЦ Кирило благословив вбивства українців і знищення української державності.

"Тому я вважаю, що сьогодні ухвалили дуже важливий закон. Це великий крок у правильному напрямку", — додав він.

На його думку, люди, які все ще "в єдності з московським патріархатом", роблять це за інерцією.

"Людям непросто залишити свою парафію. До того ж люди були в очікуванні, бо в УПЦ МП їм розказували, що обов’язково дадуть другий Томос для УПЦ, яка в єдності з Московським патріархатом", — заявив Никодим, але зауважив, що це була омана, адже томос ПЦУ надали, щоб саме навколо цієї церкви єднались усі православні України.

Що передбачає закон про заборону РПЦ

У законопроєкті №8371 йдеться про регулювання діяльності релігійних організацій, що мають керівний центр у Росії. Згідно з ним, вони мають припинити свою діяльність в Україні.

Він має унеможливити діяльність церков, які керуються державою, яка здійснює агресію проти України, тобто — Росією.

кирилл, владимир путин рпц

Релігійні організації, які підозрюються в співпраці з Російською православною церквою, будуть перевірятися відповідною експертною комісією. Її має створити Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС). Якщо комісія зафіксує порушення — ДЕСС видасть припис церкві на виправлення ситуації.


Теги: УПЦ МПРПЦМитрополит ОнуфрийЗапретЗаборонаВерховная радаВерховна радаПЦУПравославна Церква України (ПЦУ)

Дата і час 21 серпня 2024 г., 10:23     Переглядів Переглядів: 2293
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.06206