АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 12°C
Дніпро: 14°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 12°C
Львів: 14°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Контрафакт і безакциз: що змінилося після блокади головних тютюнових фабрик

Читать на русском
Контрафакт і безакциз: що змінилося після блокади головних тютюнових фабрик
Контрафакт і безакциз: що змінилося після блокади головних тютюнових фабрик

Підіб’ємо підсумки чотиримісячного етапу загальнодержавної боротьби з нелегальним ринком тютюну, а саме наступом БЕБ на головні фабрики по виробництву контрафактної та безакцизної продукції.

Активності правоохоронців були дійсно небаченими. Блокада фабрик з боку БЕБ протягом 120 днів, плюс активність ДСР Нацполу, по боротьбі з реалізацією на місцях, дійсно дали відчутні та конкретні результати.

Офіційних підрахунків поки немає, але попередньо вже ходять цифри падіння нелегальної частки з 25% до 15%. Звісно, це не 5% у 2019, проте динаміка гарна.

Але тримати фабрики в стані фізичної блокади до безкінечності неможливо, тому після завершення слідчих дій та відбору зразків з виробничих ліній, БЕБ блокаду зняло.

Чи вдалося взяти зразки з усіх ліній, та які результати експертиз – питання відкрите, тож сподіваюсь скоро все дізнаємось. Але фізичний вихід слідчих з фабрик - не означає закриття проваджень та розслідування в цілому. Слідство йде активно.

Тепер найголовніше.

Як озвучили мені мої джерела: «За чотири місяці блокади виробники зрозуміли в чому їх головна проблема та помилка, оцінили серйозність намірів держави та прийняли умови подальшого існування».

Перекладаючи простими словами – розблокування фабрик відбулось після отримання гарантій із боку виробників про подальшу роботу виключно в легальному полі та виробництві своїх заявлених брендів зі сплатою податків.

Тернопільська фабрика ТОВ «Маршал Файнест Тобакко Юкрейн», вона ж в минулому «Жовті Води». Тут цікаво, адже майже одночасно зі зняттям блокади БЕБ, в тютюнових ТГ каналах почали з’являтися їх бренди – UT, PULL, MARSHAL і т.д. за ціною від 70 грн./пачка.

Але мої співрозмовники запевняють, що попри дійсний факт запуску фабрики, вони, згідно політичних домовленостей працюють виключно в рамках легальної складової та намагаються перейти на експортний напрямок. І ця їх робота контролюється зовнішніми силами.

Ті їх бренди, які з’явились в ТГ каналах, скоріш за все, притримані посередниками залишки, які партіями почали викидатися на ринок на фоні зниження активності правоохоронців.

Перевірити це не складно, адже якщо це так, то ми маємо побачимо швидкий розпродаж цих залишків.

Складніша ситуація з фабрикою в Гощі, ТОВ "Українське Тютюнове Виробництво", контроль над якою приписують Владиславу Гельзіну та податково-акцизній групі «Монако».

 Я публікував відео того, як в кінці серпня, в харківських кіосках, з’явились їх бренди. Але співрозмовники в правоохоронних органах переконують, що це теж старі та притримані запаси гуртовиків, адже стан фабрики в Гощі не дозволяє швидке відновлення роботи, а розуміння наслідків виробництва контрафакту не спонукає до активізації.

Про одеську фабрику Вадима Альперіна ви вже, думаю, зрозуміли з попередніх публікацій. Лінії «Оріон Тобакко» вилучені та передані в АРМА, тому фабрика де-юре є, але де-факто немає. Але знаючи таланти Вадима Олександровича, розслаблятися хлопцям та дівчатам в БЕБ не варто.

Звісно є ще варіанти наявності у всіх виробників «маневрових» ліній, які попри легальну роботу основних будуть штампувати безакцизні підробки, але це вже трохи інше питання.

Чи надовго вистачить порядної поведінки всіх розблокованих фабрик – питання поки відкрите. Як і відкритим залишається питання результатів експертиз зразків з тютюнових ліній, які так довго та ретельно відбирали слідчі БЕБ. Цілком можливо що поки фабрики будуть поводити себе в межах політичних домовленостей, слідство буде тривати, а експертизи ще проводитись. Але якщо ні, тоді без образ, адже питання грошей у бюджет на армію в пріоритеті.


Теги: ООО Орион ТобаккоАльперин ВадимАльперинТОВ Монако-групГельзин ВладиславАРМАООО Украинское табачное производствоЖовті ВодиЖелтые ВодыООО Маршал Файнест Тобакко ЮкрейнДРСБЕБКонтрафактНелегальный бизнеснелегальний бізнес

Автор статті:
Євген Плинський
Всі статті автора

Дата і час 11 вересня 2024 г., 20:28     Переглядів Переглядів: 1754
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.095804