АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 23°C
Харків: 25°C
Дніпро: 25°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 22°C
Суми: 23°C
Львів: 21°C
Ужгород: 22°C
Луцьк: 21°C
Рівне: 22°C

Невзлін організував напади на двох соратників Навального, - ФБК

Читать на русском
Невзлін організував напади на двох соратників Навального, - ФБК
Невзлін організував напади на двох соратників Навального, - ФБК

У опублікованому в четвер вирозслідуванні Фонду боротьби з корупцією стверджується, що напад на соратника Олексія Навального – Леоніда Волкова – у березні поточного року міг організувати один із колишніх керівників ЮКОСа, громадський діяч Леонід Невзлін.

У розслідуванні із посиланням на джерело йдеться, що Невзлін організував і фінансував напад не тільки на Волкова, але й на директора ФБК Івана Жданова, а також на дружину економіста Максима Миронова, який брав участь у розробці президентської програми Навального у 2018 році.

У ФБК стверджують, що Невзлін нібито формулював своє замовлення так, щоб замах закінчився для Волкова інвалідністю та передачею російським спецслужбам.

Згідно з інформацією джерела, соратника Навального мали "забити молотками", а також викрасти і вивезти до Росії. На доказ співрозмовник надав команді ФБК відео, зняті учасниками нападів на Жданова в Женеві та на дружину Миронова Олександру Петрачкову в Аргентині 1 вересня 2023 року, а також переписки, в яких людина, записана як Леонід Невзлін, обговорює з "підрядником" напад на Леоніда Волкова.

Розслідувачі порівняли ці повідомлення з тими, що Невзлін надсилав нинішній очільниці міжнародного ФБК Марії Пєвчих. "Невзлін пише у дуже специфічному та впізнаваному стилі. <...> У надісланих нам записах цей стиль чітко простежується", – ідеться в розслідуванні.

Переписку паралельно з ФБК вивчали журналіст "Проекту" та "Агентства" Михайло Маглов і розслідувач-журналіст Der Spiegel та The Insider Христо Грозев. Видання "Агентство" повідомляє, що аналіз підтвердив достовірність переписки.

Ексголова ЮКОСа, політик Михайло Ходорковський прокоментував матеріал ФБК, у якому, за його словами, "прозвучали або натяки, або звинувачення" на його адресу. Він заявив, що вважає напади на Волкова, Жданова та Петрачкову "жахливими злочинами". "Якщо ФБК хочуть доведено в чомусь мене звинуватити, вони можуть звернутися до суду. А не намагатися витончено підірвати мою репутацію", – написав Ходорковський, додаючи, що йому нічого не відомо про ці напади, окрім того, що публікувалося у відкритих джерелах.

Леоніда Невзліна Ходорковський назвав у своєму коментарі "багаторічним бізнес-партнером, соратником і другом", зазначивши, що звинувачення проти нього засновані на інформації, опублікованій RT. "Можна зробити два припущення. Або це правда, і тоді Леонід Невзлін з’їхав з глузду. Або це провокація ФСБ і фейк, на який витрачено багато грошей. Подібні провокації ми спостерігали не раз, наприклад, у справі Магнітського", - пише Ходорковський.

Уперше звинувачення в тому, що саме Леонід Невзлін замовив напад на Волкова, було висунуто російським пропагандистським каналом RT 6 вересня 2024 року, зазначає Север.Реалии.

Сам Леонід Невзлін заперечує свою причетність до нападів. "Я не замовляв Волкова", – сказав Невзлін ФБК.


Теги: ХодорковськийХодорковскийМаглов МихаилХристо ГрозевГрозев ХристоПевчих МарияПетрачков АлександрМиронов МаксимЖданов ИванФБКНавальныйЮКОСВолков Леонидзамах на життяПокушениеНападениеНевзлин ЛеонидНевзлин

Дата і час 12 вересня 2024 г., 22:13     Переглядів Переглядів: 1815
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.107821