АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Підвищення податків в Україні: хто і стільки буде сплачувати з 1 жовтня

Читать на русском
Підвищення податків в Україні: хто і стільки буде сплачувати з 1 жовтня
Підвищення податків в Україні: хто і стільки буде сплачувати з 1 жовтня

Збільшення податків з жовтня дозволить додатково залучити до державного бюджету 2024 року 58 млрд гривень, а у 2025 році — ще 137 млрд гривень.

З 1 жовтня в Україні, ймовірно, відбудеться підвищення податків. Відповідний законопроєкт може бути ухвалено в середині жовтня, що означатиме, що нові податки можуть почати діяти "заднім числом".

В умовах гострої нестачі коштів для фінансування Збройних сил, держава планує з жовтня підвищити окремі податки. 17 вересня парламент ухвалив у першому читанні відповідний законопроєкт (№11416-д). Очікується, що до середини жовтня документ буде ухвалено в другому читанні, і в разі його затвердження, податкові зміни можуть бути запроваджені "заднім числом" з 1 жовтня.

Передбачається, що з жовтня збільшення податків дасть змогу додатково поповнити державний бюджет на 58 мільярдів гривень у 2024 році та на 137 мільярдів гривень у 2025-му. Основне джерело цих надходжень — підвищення військового збору з доходів громадян з 1,5% до 5%. За оцінками Міністерства фінансів, це додасть бюджету 27,3 мільярда гривень у 2024 році та 107,7 мільярда гривень у 2025 році.

Зміна податкової ставки в Україні — які нові витрати очікуються

Підвищення військового збору з усіх доходів громадян з 1,5% до 5%

Це означає, що з офіційної зарплати найманих працівників роботодавцю доведеться сплачувати на 3,5 відсоткових пункти більше у вигляді податків. При цьому ставлення податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) залишиться незмінним на рівні 18%, відповідно до норм цього закону. Також не планується підвищення з жовтня єдиного соціального внеску (ЄСВ), який роботодавці сплачують з фонду оплати праці в розмірі 22% — ця ставка залишиться незмінною.

Таким чином, якщо зараз з кожних 1 000 гривень заробітної плати працівника утримують 18% прибуткового податку (ПДФО) і 1,5% військового збору (ВЗ), що становить 19,5% або 195 гривень, то з жовтня 2024 року (і до 31 грудня року, в якому скасують воєнний стан) податок зросте до 18% ПДФО і 5% ВЗ, що в сумі становитиме 23% або 230 гривень з кожних 1 000 гривень зарплати.

Збільшена ставка військового збору також вплине на процентні доходи громадян за депозитами. Раніше такий дохід оподатковувався за ставкою 19,5%, а з введенням нової ставки він становитиме 23%.

Військовий збір для платників єдиного податку ФОП III групи

Це означає, що фізичні особи-підприємці третьої групи, які сплачують єдиний податок у розмірі 5% від доходу, тепер додатково вноситимуть 1% військового збору. Наприклад, наразі з кожної тисячі гривень щомісячного доходу ФОПи третьої групи сплачують 50 гривень єдиного податку. З жовтня ця сума зросте до 60 гривень.

Зараз незрозуміло, як саме буде організовано процедуру сплати та адміністрування цього додаткового 1%. Наразі фізичні особи-підприємці самостійно сплачують єдиний податок у розмірі 5%. Однак додатковий 1% є окремим податком, тому процедура його сплати відрізнятиметься від тієї, яка використовувалася б, якби єдиний податок було просто підвищено з 5% до 6%.

Військовий збір для платників єдиного податку ФОП I, II та IV групи

Це означає, що зазначені категорії платників податків, крім податків, які вже сплачуються, з жовтня 2024 року будуть зобов’язані сплачувати щомісячно 710 гривень до кінця 2024 року, а з 2025 року — 800 гривень.

710 грн відповідає 10% від мінімальної зарплати станом на 1 січня 2024 року, а 800 грн — це 10% від мінімальної зарплати на 1 січня 2025 року. При цьому очікується, що державний бюджет додатково отримає 1,7 млрд гривень у 2024 році та 7,8 млрд гривень у 2025 році.

Встановлення ставки податку на прибуток банків за 2024 рік у розмірі 50%

Як це вплине на звичайних українців — це залишається питанням. По-перше, зміни вплинуть на доходи банків, які в 2024 році повинні будуть сплатити податок на прибуток у розмірі 50% замість поточних 25%. Це, ймовірно, призведе до змін у тарифній і відсотковій політиці банків, включно із комісіями, ставками за депозитами та кредитами тощо. В результаті за ці зміни доведеться платити звичайним користувачам банківських послуг. Однак це не матиме прямого впливу на розмір податків, які вони сплачують, і на їхні доходи.

Встановлення щомісячних авансових внесків з податку на прибуток підприємств, що займаються роздрібною торгівлею пальним

Запровадження нового типу оподаткування для автозаправних станцій дозволить державі отримати більш передбачувані та контрольовані потоки податкових надходжень до бюджету. На доходи або податкові виплати громадян це не вплине безпосередньо. Однак це може позначитися на ціновій політиці автозаправних мереж. Наприклад, деякі компанії можуть підвищити ціни на пальне, що може спричинити ланцюгову реакцію в споживчих цінах. Проте прогнозувати такі зміни складно.


Теги: НалогиПодатки

Дата і час 20 вересня 2024 г., 12:06     Переглядів Переглядів: 1743
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.118745