АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 23°C
Харків: 25°C
Дніпро: 25°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 22°C
Суми: 23°C
Львів: 21°C
Ужгород: 22°C
Луцьк: 21°C
Рівне: 22°C

ISW: Росія намагається узаконити окупацію України через Міжнародний комітет Червоного Хреста

Читать на русском
ISW: Росія намагається узаконити окупацію України через Міжнародний комітет Червоного Хреста
ISW: Росія намагається узаконити окупацію України через Міжнародний комітет Червоного Хреста

Російські посадовці через співпрацю з Міжнародним комітетом Червоного Хреста намагаються легітимізувати окупацію України та просувати наративи про нібито порушення прав людини в нашій країні. МКЧХ функціонує як інструмент пропаганди Кремля на окупованих територіях України.

Про це повідомляється в аналітиці американського Інституту вивчення війни (ISW). Там зазначили, що 17 вересня у Москві відбулася зустріч президентки МКЧХ Мір’яни Сполярич з російськими чиновниками, зокрема з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, уповноваженою Кремля з прав дитини Марією Львовою-Бєловою, призначеною Кремлем омбудсменом з прав людини Тетяною Москальковою та президентом Російського Червоного Хреста (РЧХ) Павлом Савчуком.

Під час переговорів Сполярич підкреслила, що держави повинні дотримуватися міжнародного гуманітарного права, зокрема забезпечити МКЧХ доступ до військовополонених. Вона також акцентувала на необхідності захисту гуманітарних працівників після нещодавньої загибелі трьох співробітників МКЧХ внаслідок обстрілів на лінії фронту в Донецькій області.

МЗС Росії повідомило, що російська делегація на зустрічі піднімала питання про ймовірні порушення прав людини в Україні, зокрема стосовно поводження з військовополоненими та цивільними особами.

"ISW спостерігав за повідомленнями про знущання російських військових над українськими військовополоненими та їх страти, а також детально висвітлювала незаконну окупацію України Росією, зокрема інформацію про незаконну депортацію українських цивільних осіб та дітей до Росії", – зазначили аналітики.

Вони зазначили, що Росія не повністю відкрила свої об’єкти для військовополонених для інспекторів МКЧХ, тоді як Україна регулярно відкриває свій головний табір. Український омбудсмен Дмитро Лубінець у липні 2024 року повідомляв, що більшість українських військовополонених, які повернулися додому з російського полону, розповіли, що не бачилися і не спілкувалися з представниками МКЧХ, перебуваючи в полоні.

"Кремль, ймовірно, намагається використовувати участь президента МКЧХ у зустрічі 17 вересня для легітимізації своєї незаконної діяльності в окупованій Україні. Російські чиновники подібно використовували зустрічі з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ) для виправдання окупації Росією Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) та Запорізької області, а також для просування неправдивих наративів про українську загрозу для ЗАЕС і Курської атомної електростанції",  – підкреслили в ISW. 


Теги: МЗС РосіїМИД РоссииЛавров СергейКремльСавчук ПавелЛьвова-Белова МарияСполярич-Эггер МирьянаЧервоний ХрестКрасный КрестРосіяРоссияокупаціяОккупация

Дата і час 21 вересня 2024 г., 10:07     Переглядів Переглядів: 1664
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.36709