АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 15°C
Харків: 14°C
Дніпро: 16°C
Одеса: 19°C
Чернігів: 14°C
Суми: 14°C
Львів: 13°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Українці все менше роблять грошові перекази з-за кордону в Україну, - НБУ

Читать на русском
Українці все менше роблять грошові перекази з-за кордону в Україну, - НБУ
Українці все менше роблять грошові перекази з-за кордону в Україну, - НБУ

Кількість грошових переказів, які надсилаються українцями на батьківщину, продовжує знижуватися, про що свідчить свіжий звіт Нацбанку.

У документі зазначено, що в серпні поточного року загальний обсяг таких переказів зменшився ще на 15,9% (до $791 млн), а за січень-серпень 2024 року — на 14,3% (до $6,5 млрд).

Згідно з офіційною статистикою НБУ за останні п’ять років, пік переказів в Україну припав на передвоєнний 2021 рік, після чого люди стали зменшувати обсяги відправлень:

• 2019 рік — $11,92 млрд;

• 2020 рік — $11,98 млрд;

• 2021 рік — $14,0 млрд;

• 2022 рік — $12,5 млрд;

• 2023 рік — $11,3 млрд.

Після початку вторгнення в Україну експерти пов’язують це скорочення з головним фактором - масовим виходом біженців та їх адаптацією за кордоном. Багато людей, які працювали за кордоном ще до війни, після початку конфлікту вивезли свої сім’ї до безпечних країн, і їм просто не було кого підтримувати фінансово. Цей процес ускладнюється з кожним місяцем, особливо перед початком нинішнього опалювального сезону, який, за словами влади, може бути найважчим для населення за час великої війни. Тому за підсумками 2024 року очікують, що надходження в Україну становитимуть ще менше $11,3 млрд, зафіксованих у 2023 році.

«Очікую падіння приватних грошових переказів до $9,6 млрд», — спрогнозував фінансовий аналітик Андрій Шевчишин.

Банківські працівники також повідомляють, що українці не тільки рідше надсилають перекази, але й починають залишати українську банківську систему.

«Спочатку ми помітили, що люди, які після початку війни розраховувалися картками за кордоном (після виїзду з країни), почали зменшувати свої витрати, очевидно, заощаджуючи. Потім деякі почали закривати рахунки. У спілкуванні з нашими менеджерами, коли їм пропонували нові пакети і більш вигідні умови, біженці пояснювали, що українські рахунки їм більше не потрібні. Наші громадяни відкрили рахунки в західних банках, оскільки залишили свої робочі місця в Україні та влаштувалися на новому місці. Нема сенсу запитувати виписки за рахунками в українських банках (вони потрібні місцевими соцслужбами для отримання різних пільг) і взагалі їх зберігати — гроші туди більше не надходять. Тому їм простіше розірвати зв’язки з нашим банком і не прив’язуватися до української економіки. У них тепер нове життя. Таких пояснень ми отримуємо все більше і більше», - зазначили в одному з системних банків.


Теги: Денежные переводыгрошові переказиНБУНацбанкУкраїнціУкраинцы

Дата і час 02 жовтня 2024 г., 21:30     Переглядів Переглядів: 1751
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.224028