АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 13°C
Харків: 12°C
Дніпро: 14°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 14°C
Суми: 12°C
Львів: 14°C
Ужгород: 14°C
Луцьк: 15°C
Рівне: 15°C

Підлий санітайзер Павло Бартковський: кримінальні справи, зникнення партнерів і зв’язки з ДБР

Читать на русскомRead in English
Підлий санітайзер Павло Бартковський: кримінальні справи, зникнення партнерів і зв’язки з ДБР
Підлий санітайзер Павло Бартковський: кримінальні справи, зникнення партнерів і зв’язки з ДБР

Павло Бартковський – український підприємець і власник 4 компаній, які у загальному мають непоганий дохід і прибуток. Однак, як нам вдалося дізнатися, не все так прозоро у діяльності Бартковського та його бізнесі.

Уся імперія підприємця побудована на підкупі, помсті та кумівстві, свідчать наближені до підприємця люди, які мали (не)щастя співпрацювати з ним. Як виявилося, Бартковський не гребує будь-якими схемами для того, щоб досягти Олімпу у своїй бізнесовій діяльності. Часто він порушує не лише елементарні правила ринкової економіки, а й навіть доходить до того, що «замовляє» проти своїх колишніх співробітників кримінальні провадження, хоча при цьому податкова ловила його на «скрутках», і, як наслідок, блокувала йому можливість створювати податкові накладні.

В історії бізнесмена, основною діяльністю якого є компанії-виробники санітайзерів, антисептиків й інших хімічних засобів, розбиралися журналісти онлайн-медіа «АНТИКОР».

«Не дуже хороша людина»

Нещодавно ми згадували про те, що бізнес-історія Павла Бартковського почалася з «кидка». Якщо коротко – ситуація така. До середини 2000-х років він працював на одному з підприємстві, яке займалося виробництвом антисептиків. Справи йшли непогано, а сам Бартковський зірок не ловив, будучи менеджером середньої ланки. Такі обставини не влаштовували його, тож він вирішив піти на комерційний злочин – викрасти базу даних основних покупців, перетягнути основних менеджерів із продажів у своїй «стартап» і робити все те саме, що він робив на попередньому місці роботи, однак проштовхувати це як «ребрендинг бізнесу».

На диво, схема пройшла: Бартковському вдалося без втрат звільнитися, забрати ключових клієнтів із попереднього місця роботи та пообіцяти «золоті гори» своїм колишнім колегам, які у підсумку стали підлеглими бізнесмена.

Отже, підприємницький шлях Павла Бартковського розпочався 07 липня 2006 року – саме тоді була започаткована його перша юридична особа – товариство з обмеженою відповідальністю «Укрхімтех ЛТД», яке по сьогоднішній день є найбільш прибутковим і розпіареним серед усіх бізнесів «короля антисептиків».

Напевно, наші читачі звернули увагу на назву цього розділу статті. Це не слова редакторського колективу «АНТИКОРу», а думка тих людей, які працювали з Бартковським із моменту створення його першого підприємства. Справа в тому, як пояснили нашому виданню джерела, наближені до бізнесмена, «золотих гір», які він пообіцяв менеджерів, яких переманив із собою, не побачив ніхто, окрім нього. А ще власник підприємства швидко заразився «зірковою хворобою» та почав ставитися до людей, м’яко кажучи, не дуже справедливо.

Чого вартує один приклад, на який нам натякнули і який знайшов підтвердження у Єдиному реєстрі досудових розслідувань. Отже, за 3 тижні до початку повномасштабного вторгнення, Павло Бартковський як директор «Укрхімтех ЛТД» звертається до поліції із заявою про те, що його на той час уже колишні працівники, які брали участь у технологічному процесі з розробки речовин і їхнього виробництва, начебто викрали технології та продали їх на невідому компанію. Поліція невідкладно розпочинає досудове розслідування, яке внесене до ЄРДР під № 12022100040000348 від 02 лютого 2022 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України (шахрайство, вчинене організованою групою осіб).

На диво, слідство, попри відсутність будь-яких вагомих доказів, що такий факт узагалі існував, активно розпочало досудове розслідування, однак на заваді стали бойові дії. Розгляд справи поновився восени 2022 рік і з не меншою активністю правоохоронців продовжувався протягом 2 місяців.

Як свідчить одна зі судових ухвал, яка була винесена на етапі проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні, у фігурантів навіть були проведені обшуки, проте вони нічого не дали. Встановити наявність кримінального правопорушення слідчим не вдалося, однак провадження й досі не закрите.

Витяг із ухвали суду у кримінальному провадженні № 12022100040000348 

Виходячи з суті кримінального провадження, можна подумати, що це якийсь невеликий побутовий конфлікт, який просто не підтвердився. Однак, як нам повідомили джерела, знайомі зі ситуацією, Бартковський таким чином здійснює тиск на своїх висококваліфікованих працівників, які більше не бажають з ним працювати. Вибір у них невеликий: або грати за його правилами, або мати проблеми із законом. Судячи з усього, люди обирають перший варіант.

Нам в очі впало те, що схожі ситуації у компаніях Бартковського не є одиничними. Інше підприємство, в якому «король антисептиків» є представником і власником – ТОВ «Хімтайм», пішло ще далі. Бартковський написав заяву у поліцію на чинного директора компанії (заява була написана у травні 2023 року, а станом на жовтень 2024 року Рассоха Роман Сергійович і досі зазначається керівником «Хімтайм»). Отже, за даними, які Бартковський надав поліції, директор його компанії у період з лютого 2022 року по лютий 2023 року викрав 8 тонн різних хімічних речовин загальною вартістю 668 тисяч гривень. Увага! Це ніхто не помічав протягом року, хоча підприємство працювало на повну потужність, судячи з фінансової звітності, а далі директор компанії просто зник у невідомому напрямку.

У серпні 2024 року у газеті «Урядовий кур’єр» Романа Рассоху навіть викликали у суд, але він не з’явився.

Оголошення про виклик Роман Рассохи на засіданні Дніпровського районного суду міста Києва 

Суд відбувся без Рассохи, але з ухвали слідчого судді також стало відомо те, що на момент обрання запобіжного заходу директору ТОВ «Хімтайм», він уже знаходився у міжнародному розшуку. Тому на засіданні Дніпровського районного суду міста Києва йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без права внесення на заставу.

Витяг із ухвали слідчого судді про обрання запобіжного заходу Роману Рассосі 

Куди зник директор ТОВ «Хімтайм», яка належить Павлу Бартковському – невідомо. Але обставини кримінального провадження та зникнення керівника компанії свідчать про те, що не так усе чисто. Живий він чи ні – під питанням.

Цей епізод не останній у «дивних» кримінальних провадженнях, в яких Бартковський є заявником. Як нам стало відомо від джерел із правоохоронних органах, 17 серпня 2018 року підприємець подав заяву у поліцію про начебто шахрайство проти нього. Зі змісту заяви Бартковського стало відомо про те, що дві особи – Воскобойник Марія Сергіївна та Ламаш Сергій Анатолійович «розвели» його на 1 мільйон 292 тисячі гривень. Незважаючи на те, що заява була подана понад 6 років тому, рішення у провадженні немає по сьогоднішній день. Більше того, враховуючи, що Ламаш і Воскобойник у межах кримінального провадження за ч. 4 ст. 190 (шахрайство в особливо великому розмірі), було повідомлено про підозру, а справа все одно не перейшла з обвинувальним актом у суд, є підстави вважати, що вона знаходиться на межі припинення. Тобто, вже третє провадження, в якому потерпілим є Бартковський (його компанії), «шите білими нитками», що може свідчити про навмисний вплив підприємця на правоохоронні органи для тиску на людей.

Можливо, у цьому допомагає «кум із ДБР». Як писали ЗМІ, Бартковський весь час заявляє, що йому можна все, оскільки у нього кум працює у Державному бюро розслідувань. Як встановили онлайн-медіа, підприємець прикривається ім’ям високопосадовця правоохоронного органу – заступником керівник Головного слідчого управління ДБР Олександром Артюхом.

Бізнес на «скрутках» і тендерах 

Загалом Бартковський – є власником 4 компаній (у двох із них він займає посаду директора за сумісництвом). Ідеться про «Укрхімтех ЛТД», «Хімтайм», «Мірекс груп» і «Барокс». Підприємства Бартковського мають чималий дохід. Найбільш прибуткова юридична особа бізнесмена – «Укрхімтех ЛТД», дохід якої склав 182 млн грн, а чистий прибуток – 22,5 млн грн. «Хімтайм» отримало дохід у розмірі 35 млн грн, однак з прибутком у компанії не дуже – лише трохи більше 1 млн грн за 2023 рік. «Мірекс груп» і «Барокс» мають мінімальний дохід від діяльності та ще менший прибуток – загальний розмір за 2023 рік складає 55 тис. грн.

Насправді ж прибуток у цих підприємств може бути значно більшим, однак він, імовірно, ховається під «сірим кешем». Податкова та митники вже «ловили» підприємства Бартковського на порушенні норм чинного законодавства.

У 2020 році «Хімтайм» отримав від Державної митної служби рішення про коригування митної вартості від 07 жовтня 2020 року № 100050/2020/000049/2. У ньому йшлося про те, що митникам удалося встановити, що вартість товарів, які підприємство завезло в Україну на папері та у реальному житті відрізнялося. Підприємство Бартковського пішло у суд, щоб скасувати це рішення, однак справа закінчилася без результатів. Тоді, незважаючи на те, що всі процесуальні строки були порушені, «Хімтайм» повторно пішов до суду для скасування рішення, наразі крапка у провадженні ще не поставлена.

Інші проблеми були у найбільшої компанії підприємця - «Укрхімтех ЛТД». Державна податкова служба запідозрила підприємство у «скрутках». Улітку 2022 року рішеннями Комісії з питань зупинення реєстрації податкової накладної Головного управління ДПС у м. Києві було відмовлено у реєстрації податкової накладної, що по суті призупинило можливість компанії працювати. Як пояснювали такі дії фіскали, в операції компанії вони побачили «ризикові фактори» та попросили «Укрхімтех ЛТД» надати додаткові документи, якими би підтвердилася правомірність сплати даних коштів.

Однак компанія Бартковського пішла у суд проти ДПС і виграла його. Найбільш дивне у цій ситуації те, що податківці навіть не надали заперечень проти позовної заяви, що є вкрай нетиповим для них. Тому є підозри, що питання просто «вирішили» для того, що компанія бізнесмена продовжувала працювати і освоювати державні гроші.

А освоювати дійсно є що. Левову частку прибутку компанія отримала завдяки участі у державних закупівлях. А нещодавно у діяльності «Укрхімтех ЛТД» стався справжній прорив – компанія підписала одразу 4 «пробних» контракти на поставку мийних засобів, антисептиків й інших засобів у їдальню Верховної Ради України.

Закупівлі Апарату Верховної Ради України в ТОВ «Укрхімтех ЛТД» 

Звісно, сума контрактів надзвичайно низька – разом вони становлять лише 53 тисячі гривень, але схоже на те, що це лише «проба пером». Тобто, у подальшому обсяги замовлень виростуть, а суми контрактів помножаться у декілька або декілька десятків разів.

Ні для кого не буде секретом, що в Управлінні справами Апарату Верховної Ради України є керівник, без дозволу якого нічого у будівлях на Банковій, Грушевського, Садовій, Липській, Інститутській та інших центральних вулицях Києва не відбувається. Із 2021 року Апарат ВРУ вдруге очолює Вячеслав Штучний, який ще до обрання Зеленського президентом України вважався його близьким другом.

Вячеслав Штучний 

Таким чином можемо зазначити, що близько 2,5 тижнів тому Бартковський увійшов у «пул постачальників» Верховної Ради України, що безумовно є «золотою діжкою» для підприємців.

Але його компаніям не звикати вигравати у державних закупівлях. Та ж компанія «Укрхімтех ЛТД» за неповний 2024 рік перемогла у тендерах на загальну суму 578 тисяч гривень. А «Мірекс груп» Бартковського на одній закупівлі Управління освіти Дніпровської районної у місті Києві державної адміністрації отримала 400 тисяч гривень. До цього компанія ніколи не брала участь у державних тендерах.

За один рік доходи компаній Бартковського на державних закупівлях виросли одразу в 25 разів, що наштовхує на думку, що підприємець познайомився з кимось дуже серйозним або ж «кум із ДБР» допоміг.


Теги: Государственная налоговая служба (ГНС)ДПСШтучный ВячеславБароксМірекс групАртюх АлександрЛамаш СергійВоскобойник МаріяТОВ ХімтаймШахрайствоМошенничествоуголовное производствоРассоха СергейТОВ УКРХІМТЕХ ЛТДТОВ Уркхімтех ЛТДБартковский ПавелУголовное делоДБР

Автор статті:
Марина Ворона
Всі статті автора

Дата і час 08 жовтня 2024 г., 19:43     Переглядів Переглядів: 5229
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
1.303381