АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 14°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 15°C
Суми: 11°C
Львів: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 16°C
Рівне: 16°C

Економічне бронювання - це узаконений відкуп від війни, - нардеп-доброволець Черняк

Читать на русском
Економічне бронювання - це узаконений відкуп від війни, - нардеп-доброволець Черняк
Економічне бронювання - це узаконений відкуп від війни, - нардеп-доброволець Черняк

Запропонована владою модель економічного бронювання, що передбачає сплату щомісячного податку в понад 20 тис. грн за можливість уникнення мобілізації – це, фактично, узаконення відкупу від прямого обов’язку захищати свою країну.

Про це заявив український доброволець, депутат Харківської міської ради Ігор Черняк. 

"У нашій країні нескінченні корупційні дива дозволяють відкупитися від будь-чого. Можна скоїти злочин, заплатити та ніколи не сісти за ґрати. Але ніхто в здоровому глузді не пропонує легалізувати відкуп за вбивство. Бо це – очевидна дикість, яка порушує ключові принципи, закріплені в Конституції. Але економічне бронювання – це, по суті, узаконений відкуп від служби під час війни, що є прямим обов’язком. І якщо держава це санкціонує, вона фактично визнає свою безпорадність та неспроможність забезпечити виконання обов’язків своїми громадянами", – заявив Черняк. 

Він назвав це рішення "відкритим плювком у військо" – у кадрових військових, добровольців, мобілізованих та поранених, які "застрягли" на МСЕКах, і не можуть ані звільнитися зі служби, ані отримати хоча б щось від держави.

"Коли виключно наявність або відсутність коштів стає легальною підставою для того, щоб не виконувати певний обов’язок, то на цей обов’язок можна ставити крапку. Бо не може існувати "необов’язкових" обов’язків. Будь-хто зможе легально нехтувати виконанням обов’язку по захисту держави, просто сплативши "викуп" чи "відкупний". І якщо зараз ми офіційно визнаємо, що обов’язок захищати Україну – це щось умовне… То хто стане до лав, коли настане нове 24 лютого?", – зауважив Черняк. 

Нагадаємо: ідея про "економічне бронювання", яка передбачає бронювання тільки для українців із високими зарплатами, викликала хвилю критики серед військових, експертів і населення, і в Офісі президента відмовилися від цієї ідеї. Але згодом окремі чиновники все ж повернулися до неї та продовжують її лобіювати.

Натомість міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що ідея економічного бронювання досі дискутується через свою складність, адже цей механізм викликає нерозуміння з боку військових.


Теги: ЗСУВСУВойнаВійнаМобилизацияМобілізаціяЧерняк ИгорьбронированиеБронювання

Дата і час 10 жовтня 2024 г., 18:46     Переглядів Переглядів: 1792
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.063798