АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 14°C
Харків: 11°C
Дніпро: 13°C
Одеса: 17°C
Чернігів: 15°C
Суми: 11°C
Львів: 16°C
Ужгород: 15°C
Луцьк: 16°C
Рівне: 16°C

Спецслужби РФ масово вербують підлітків для диверсій в Україні

Читать на русском
Спецслужби РФ масово вербують підлітків для диверсій в Україні
Спецслужби РФ масово вербують підлітків для диверсій в Україні

Підпали покликані створити враження, що мешканці України проти загальної мобілізації.

«Виконавців» вербувальники, як правило, знаходять у Telegram, пропонуючи їм легкі та швидкі гроші. Те, що завдання виконують діти, їх не хвилює: «виконавців» навіть переконують, що їм за це ніщо не загрожує.

Якщо зазирнути в проросійські пабліки, може здатися, що в Україні з’явилось активне підпілля, яке виступає проти загальної мобілізації, влаштовуючи підпали військових автомобілів. Але, можливо, саме таке враження прагнуть створити ті, хто стоїть за російською кампанією з дезінформації.

«Головне — щоб потім ми змонтували це відео і виклали його в ЗМІ, що розгнівані громадяни *** (зруйнували) ТЦК. Це робиться з метою створити дестабілізацію всередині країни і викликати негативне ставлення до влади серед людей. Тому зовсім не важливо, що там згорить. Найголовніше, що подумають люди».

Це фрагмент бесіди замовника підпалу з майбутнім неповнолітнім виконавцем. Після того як підліток виконав завдання і підпалив автомобіль військового, його затримали українські правоохоронці. Таких затриманих в Україні вже більше півтори сотні.

Вербувальники націлені на підлітків

Надіславши запит до СБУ, журналісти «Схем» отримали інформацію про неповнолітніх із переліку затриманих і вчинених ними підпалів.

Підлітки більш уразливі, оскільки «не усвідомлюють і не здогадуються про наслідки своїх вчинків», і їх приваблює можливість швидкого прибутку. Вербувальники пропонують підпалювати машини навіть дітям молодше 14 років.

З листування з різними кураторами журналісти з’ясували, як виглядає схема у більшості випадків. Коли виконавець висловлює згоду або хоча б зацікавленість, замовник озвучує пропозицію. Початківцю-диверсанту пропонують підпалити релейну шафу на залізниці, автомобіль військовослужбовця або будівлю. Упор робиться на автомобілі, оскільки їх підпалювати простіше і безпечніше.

Виконавця просять надіслати фото номера обраного автомобіля, який згодом «перевіряють по базі». Отримавши схвалення, виконавець повинен підпалити машину і зняти процес на відео, а відео надіслати замовнику.

Суми, які пропонуються виконавцям, варіюються від кількох сотень до кількох тисяч доларів.

Журналісти знайшли одного з організаторів підпалів

Оплату зазвичай пересилають на криптовалютні гаманці або українські банківські картки. Як переконалися журналісти, криптогаманці здебільшого ведуть не до конкретних людей, а до обмінників або «міксерів» — сервісів, які ускладнюють відстеження транзакцій. Тому відстежити організаторів підпалів складно, але можливо.

Журналістам вдалося знайти Олексія Ваніфатова з міста Електросталь у Московській області.

Згідно з даними слідчих СБУ, у червні 2024 року Ваніфатов почав шукати в Telegram потенційних підпалювачів. Він знайшов 16-річного підлітка, який за вказівкою Ваніфатова підпалив Mercedes військовослужбовця, за що отримав близько 2000 доларів двома траншами на криптовалютний гаманець. Підпалювача затримали, а щодо Ваніфатова в Україні відкрили справу за підозрою в організації теракту та залученні неповнолітніх до злочинної діяльності.

«За всіма випадками підпалів стоять російські спецслужби. Це або ФСБ, або ГРУ. Вони намагаються створити штучну картину, що підпали, які насправді здійснюються за гроші, здійснюють звичайні українці, які очікують “руського міра” в нашій країні, які таким чином подають сигнал росіянам і нібито хочуть зірвати мобілізацію», — стверджує спікер СБУ Артем Дехтяренко.

Вивчивши десяток спільнот у Telegram, журналісти з’ясували, що групи, які працюють в українському інформаційному середовищі і вдають із себе українських диверсантів, насправді створюються і куруються з Росії. По-перше, ніхто з підпалювачів не дотримується відверто проросійських поглядів, вони мотивовані тільки можливістю швидко заробити. По-друге, більшість груп вербувальників пов’язані між собою, що помітно по репостах.

Відповідальність за підпал передбачена навіть для неповнолітніх

За підпал автомобіля українське законодавство передбачає відповідальність навіть для неповнолітніх. Залежно від обставин злочину його можуть кваліфікувати за п’ятьма статтями КК: державна зрада, диверсія, терористичний акт, а також пошкодження майна та перешкоджання законній діяльності ЗСУ.

Покарання залежить від віку. Наприклад, підлітків від 14 до 16 років можуть притягувати до відповідальності лише за окремими статтями. А вже з 16 років юнаки будуть нести повну відповідальність.

Якщо дитині ще немає 14 років, це все одно не залишається без наслідків.

«До них можуть бути застосовані примусові заходи виховного характеру, передбачені Кримінальним кодексом України, наприклад, обов’язок відшкодувати збитки. І власник автомобіля — це або військова частина, або безпосередньо військовослужбовець — має право подати позов про відшкодування завданих збитків», — говорить юрист Армен Нерсесян.


Теги: Нерсесян АрсенпідпалПоджогВербовщикиДиверсіядиверсииДиверсияРоссийские спецслужбыРосійські спецслужбиподросткипідлітки

Дата і час 10 жовтня 2024 г., 21:01     Переглядів Переглядів: 1693
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

10 жовтня 2024 г.
loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
4.230332