АНТИКОР — національний антикорупційний портал
МОВАЯЗЫКLANG
Київ: 23°C
Харків: 25°C
Дніпро: 25°C
Одеса: 23°C
Чернігів: 22°C
Суми: 23°C
Львів: 21°C
Ужгород: 22°C
Луцьк: 21°C
Рівне: 22°C

Колишній начальник Генерального штабу Молдови виявився шпигуном Росії

Читать на русском
Колишній начальник Генерального штабу Молдови виявився шпигуном Росії
Колишній начальник Генерального штабу Молдови виявився шпигуном Росії

Ігор Горган «зливав» росіянам інформацію про постачання зброї в Україну та візити українських чиновників до Кишинева.

Колишньому начальнику Генерального штабу Молдови Ігорю Горгану, якого раніше підозрювали у шпигунстві на користь російського ГРУ, висунули обвинувачення в державній зраді.

Про це повідомив прес-секретар прокуратури з боротьби з організованою злочинністю та особливими справами Еміль Гайтур, передає Настоящее время.

"Особа, згадана в раніше заявленій прокурорами справі, отримала статус обвинуваченого. Розслідування кримінальної справи триває, і ця особа користується презумпцією невинуватості до остаточного рішення суду відповідно до закону", – зазначив Гайтур.

У червні 2024 року журналісти видань The Insider та "Маленькая страна" повідомили, що вони отримали доступ до листування Горгана з куратором з ГРУ, полковником Олексієм Макаровим. Їх активне спілкування почалося у квітні 2022 року, вже після другого звільнення Горгана. Інформацію він здобував завдяки своїм зв’язкам у Міністерстві оборони.

Журналісти з’ясували, що Горган інформував свого куратора про закупівлі Міноборони України зброї у Молдові та закликав Росію ввести війська в свою країну. Екс-голова Генштабу також регулярно доповідав до Росії про політичну ситуацію в Молдові та передавав дані про візити українських чиновників. Наприклад, він попереджав про плани Києва придбати шість винищувачів МіГ-29 через підставну компанію з ОАЕ. Також високопоставлений офіцер повідомляв про постачання пального з Молдови до України. Спілкування відбувалося як через Telegram, так і особисто – в кафе Кишинева або на риболовлі.

Горган очолював Генштаб двічі: з 2013 по 2016 рік і з 2019 по 2021 рік. З 2023 року він обіймав посаду голови служби безпеки молдовського відділення агентства ООН у справах біженців і був усунений після виходу розслідування. Спецслужби Молдови заявили, що їм було відомо про тісну співпрацю колишнього голови Генштабу з ГРУ.


Теги: ДержзрадаДержавна зрадаГосизменаЭмиль ГайтурГорган ИгорьшпигуншпигунствоРоссияРосіяшпионажШпионМолдова

Дата і час 20 вересня 2024 г., 00:33     Переглядів Переглядів: 1867
Коментарі Коментарі: 0


Коментарі:

comments powered by Disqus

’‚Ћђ€ §‘’Ћђ§ћ з Ђ‡Ћ‚ЋЊ

loading...
Загрузка...

Наші опитування

Коли, на вашу думку, можливе закінчення війни в Україні?








Показати результати опитування
Показати всі опитування на сайті
0.065839